AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia cere răspicat plecarea forțelor NATO din România

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia cere răspicat plecarea forțelor NATO din România

nato

Rusia cere plecarea forțelor NATO din România și Bulgaria, ca parte a propunerilor sale de securitate. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe al Rusiei.

Moscova a solicitat garanții obligatorii din punct de vedere juridic din partea NATO că blocul îți va opri expansiunea și va reveni la granițele din 1997.

Răspunzând la o întrebare despre ce ar însemna acest lucru pentru Bulgaria și România, care au aderat la NATO după 1997, ministerul a declarat că Rusia dorește ca toate trupele străine, armele și alte echipamente militare să fie retrase din aceste țări.

„Unul dintre elementele de bază ale inițiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar și nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forțelor străine, tehnicii și armamentelor, precum și de alți pași în scopul revenirii la configurația care era în 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără și Bulgaria și România”, a menționat MAE rus, potrivit Reuters.

SUA nu cedează

Întrebat dacă are în vedere retragerea rotației trupelor americane de pe flancul estic al NATO, președintele Biden a transmis pe un ton clar că „nu este loc pentru asta”.

„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a precizat președintele SUA.

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, vineri, cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta situația de securitate de pe Flancul Estic, potrivit Administrației Prezidențiale. Întâlnirea va avea loc la ora 13,00, la Palatul Cotroceni.

author avatar
Andreea Vlad
1.116 afisari

13 COMENTARII

  1. Rusia are dreptate. Bazele NATO in proximitatea granitelor ei sint o amenintare mai mare decit inainte de 1990.
    Dar si bazele rusesti din Transnistria si Belarus sint de vina.
    Romania trebuie sa iasa de sub jugul parteneriatului strategic si al NATO si sa-si reia politica de neutralitate militara.
    Iar daca UE continua cu excluderea noastra din Schengen si zona Euro, persistind sa ne jefuiasca resursele fara a ne da nimic in schimb decit justitie strimba, un ROEXIT trebuie demarat imediat. Ne trebuie doar un presedinte adevarat, partidele se vor alinia unei politici care trebuie sa scoata tara din mocirla in care au scufundat-o tradatorii Iliescu, Constantinescu, Bsescu si Iohannis.

    • Tăntălăule, România nu a fost niciodată neutră (exceptând perioada de clarificări strategice dintre 1914 – 1916). Ești mai rău decât propaganda rusească. Iar cu integrarea în UE ești pe arătura rău de tot. Ar fi cazul să mai pui batista pe balalaică, că la țambal n-ai apucat…

    • Romania nu e Elvetia sa nu poata fi traversata de armate sa fie neutra. A rezistat neutra 2 ani in razboiul mare si tot 2 ani in razboiu 2.Apoi am fost suprasolicitati prin presiune de fortele beligerante sau calcati in picioare drept pres de rasboiu.

  2. Pai nu noi ne-am apropiat de ei, ci ei s-au apropiat de noi prin parjolirea Crimeeii… Da sfatul meu e sa elibereze Crimeea si sa vada ei numa cat de departe e Romania.

  3. Eu zic ca daca mai vor la olimpiada si alte sporturi sa tina cu Ucraina ca tot zic ei ca Ucraina e tara lor propun ca Rusia in China sa fie imbracata in Ucraina si sa strige hai Ucraina din toti bosogi.

  4. Negocierile intre Rusia si NATO din anii 90 au ajuns la o intelegere ca NATO sa nu se mai extinda inspre est. Intelegere care a fost incalcata de NATO. La fel si intelegerea care au avut-o dupa WWII. Putin a spus ca va contracara prin mobilizare rusa in Cuba si Venezuela, americanii au raspuns ca nu vor permite asa ceva.
    Se pare ca agresorul aici e NATO nu Rusia.
    Daca te uiti ce se intampla in vest din punct de vedere social, educational, politic, plin de LGBQ, coruptie, nivel tot mai scazut peste tot, se vede si prin ce fac cu criza covid.
    Chiar acum sa fii sub influenta vestica nu pare a fi bine pentru viitor. Poate totusi lucrurile se vor schimba inspre bine, ori vor merge tot inainte cu distrugerea care a inceput

    • Minți. Nu au existat niciun fel de asigurări date de NATO Rusiei, nici în anii ’90 nici aiurea, că nu se va extinde, spre est, nord, vest sau sud. Asta face parte din legendele moderne, create de Putin pentru a justifica încercarea de recuperare a sferei de influență a Rusiei. Singura asigurare într-adevăr dată a fost că NATO nu se va extinde fizic în fosta RDG până la retragerea completa a Armatei Roșii, cam până în anul 1994. Germania unificată făcând parte, ab initio, din NATO. Idolul tău, Putin, declara că cea mai mare tragedie a Secolului XX a fost dizolvarea Uniunii Sovietice. Apartenența la NATO a Romaniei este opțiunea liberă u unei națiuni. Și pentru prima dată în istoria noastră moderna avem un aranjament asumat, clar de securitate. Să ne ținem de el ca de ochii din cap.

  5. Canta la alta masa ca n-avem maruntis sa-ti aruncam : Adevarul.ro , 15 ianuarie 2022 , ora 23:19 , articol de Cristina Ene : ” TRADUCATORUL LUI MIHAIL GORBACIOV : SUA NU A PROMIS NICIODATA RUSIEI CA NATO NU SE EXTINDE SPRE EST „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger