AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia se răzbună pentru podul din Crimeea: Kiev, Odesa,...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia se răzbună pentru podul din Crimeea: Kiev, Odesa, Nikolaev, Dnipro, Liov și alte orașe, BOMBARDATE MASIV! / Zelenski, evacuat într-un buncăr! – FOTO&VIDEO

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia se răzbună pentru podul din Crimeea: Kiev, Odesa, Nikolaev, Dnipro, Liov și alte orașe, BOMBARDATE MASIV! / Zelenski, evacuat într-un buncăr! – FOTO&VIDEO

Mai multe orașe din Ucraina au fost bombardate, luni, inclusiv capitala Kiev, în timp ce președintele rus Vladimir Putin se pregătește să își convoace consiliul de securitate, la două zile după explozia de pe podul din Crimeea.

Update 15.50. „Structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul  orar 8.05-9.09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova”, a informat Ministerul român al Apărării. „Din analiza traiectelor de evoluţie şi a parametrilor de zbor, a rezultat că ţintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.

Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO. Radarele de supraveghere și cercetare din cadrul Forțelor Aeriene Române fac parte din sistemul de comandă şi control naţional al României şi al NATO şi asigură informarea şi avertizarea timpurie a decidenţilor militari şi politici din România şi din Alianţă.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, exprimând sprijinul total pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării vecine. Acțiunile brutale de astăzi, care au vizat zone civile, intens populate, încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar și, implicit, a Cartei Națiunilor Unite”.

Update 15.43. Rusia plănuia loviturile de luni asupra mai multor orașe ucrainene încă de la începutul lunii octombrie, potrivit serviciilor secrete ucrainene. „Potrivit serviciilor secrete militare ucrainene, forțele de ocupație rusești au primit instrucțiuni de la Kremlin să se pregătească pentru atacuri masive cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina, la 2 și 3 octombrie”, a declarat într-un comunicat organul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării. „Unitățile militare de aviație strategică și cu rază lungă de acțiune au primit ordin să se pregătească pentru lansarea unor atacuri masive cu rachete. Infrastructura civilă critică și centrul orașelor ucrainene puternic populate au fost identificate ca ținte”, a adăugat acesta.

Update 15. 38. Președintele bielorus, Alexandr Lukașenko, susține că Lituania, Polonia și Ucraina pregătesc „atacuri teroriste” în Belarus. Mai devreme în cursul dimineții de luni, el a acuzat Ucraina că pregătește un atac și a anunțat că trupele bieloruse vor fi desfășurate împreună cu forțele rusești.

Update 15.35. NATO a reacționat, luni, condamnând Rusia prin intermediul secretarului său general Jens Stoltenberg. „Am vorbit cu ministrul (ucrainean) de Externe, Dmitro Kuleba, și am condamnat atacurile oribile și nediscriminatorii ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina. NATO va continua să sprijine curajosul popor ucrainean în lupta împotriva agresiunii Kremlinului atât timp cât va fi nevoie”, a scris el pe Twitter.

Update 14.42. Bilanțul bombardamentelor de la Kiev a crescut la zece morți, potrivit presei ucrainene. Statul major ucrainean a acuzat luni Rusia că a lansat drone de atac iraniene din Belarus, pe lângă atacurile cu rachete și bombardamentele aeriene ale forțelor rusești asupra unei mari părți a Ucrainei.

Update 14.15. Bombardamentele rusești de luni asupra Ucrainei sunt un „prim episod”, puterea ucraineană trebuie să fie „dezmembrată”, a anunțat fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Update 14.13. Multiplele lovituri rusești care au vizat luni dimineață mai multe regiuni ucrainene „și-au atins obiectivul”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
„Scopul loviturilor a fost atins. Toate țintele au fost lovite”, a declarat ministerul, la câteva momente după ce președintele Vladimir Putin a confirmat lovituri masive asupra infrastructurii energetice, militare și de comunicații din Ucraina, ca represalii la distrugerea parțială a podului din Crimeea, sâmbătă.

Update 13.44. Președintele Vladimir Putin a confirmat luni, la orele prânzului, că Rusia a lovit luni infrastructura energetică, militară și de comunicații din Ucraina. El a adăugat că, dacă atacurile ucrainene vor continua, după cel care a avariat podul din Crimeea, răspunsul Moscovei va fi unul „sever”. Putin, care a acuzat serviciile secrete ucrainene că au comis trei atacuri teroriste, a declarat: „La propunerea Ministerului Apărării al Federației Ruse și conform planului Statului Major General, a fost efectuată o operațiune masivă cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune asupra instalațiilor energetice, comanda militară și comunicațiile Ucrainei”.

Update 13.29. Potrivit ziarului german Bild, ambasada germană din Kiev a fost lovită de bombardamentele rusești, luni. Fostul președinte al Fundației Böll din Kiev, Serghei Sumlenny, a postat fotografii pe Twitter și a scris, adresându-se cancelarului Olaf Scholz și ministrului de Externe Annalena Baerbock: „Clădirea în care se afla biroul de vize al ambasadei germane din Kiev a fost lovită astăzi de ruși. Poate pot fi trimise câteva tancuri Leopard pentru a verifica situația la fața locului?”.

Luni dimineață, pe lângă țintele din Kiev, au fost lovite și alte orașe ucrainene, precum Liov sau Dnipro, iar infrastructura critică, cum ar fi centralele electrice, a fost vizată în mod special.

Update 13.08. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, s-a declarat luni „profund șocat” de „atacurile rusești asupra civililor” care au avut loc în cursul zilei. „Astfel de acte nu-și au locul în secolul 21”, a condamnat el, asigurând că un ajutor militar european suplimentar este „pe drum”, referindu-se la o nouă finanțare europeană pentru Kiev care ar trebui să fie adoptată în curând.

Update 12.40. Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a declarat luni că bombardarea de către Rusia a mai multor orașe ucrainene este „inacceptabilă” și reprezintă un semn de „slăbiciune” din partea președintelui Vladimir Putin. „Este un semn al slăbiciunii lui Putin, nu al puterii”, a declarat James Cleverly pe Twitter, adăugând că a vorbit cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba pentru a-l asigura de „sprijinul moral și practic al Marii Britanii.

Update 12.37. O deputată ucraineană, Lesia Vasilenko, afirmă că bombardamentele de luni din Ucraina sunt o „răzbunare” a Rusiei pentru atacul podului din Crimeea, „un act de terorism” în sptatele căruia se află forțele ucrainene, potrivit Kremlinului. Este o „răzbunare”, a spus Vasilenko, „dar asupra civililor, femeilor, copiilor”.

Update 12.29. Rachetele rusești care vizau Ucraina au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova, afirmă Chișinăul. Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a scris pe Twitter că l-a convocat pe ambasadorul rus după ce trei rachete de croazieră lansate din Marea Neagră spre Ucraina au traversat luni dimineață spațiul aerian al Republicii Moldova.

Update 12.26. Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a acuzat, luni, Ucraina că pregătește un atac asupra țării sale. Lukașenko a anunțat că armata bielorusă se va alătura pentru prima dată trupelor rusești. Cele două armate vor fi desfășurate împreună, fără a se preciza locația lor. „Din cauza înrăutățirii situației la granițele vestice ale Uniunii (ruso-belaruse), am convenit să desfășurăm o grupare regională a Federației Ruse și a Republicii Belarus”, a declarat președintele la o întâlnire cu oficiali de securitate

Update 12.12. O rachetă rusească a lovit podul pietonal care face legătura, peste Nipru, între un parc și centrul Kievului. „Podul din sticlă”, cum mai este cunoscut, era un obiectiv turtistic important al capitalei ucrainene.

Update 12.05. Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în centrul Kievului, ar fi fost distrus de o rachetă rusească, potrivit unor surse. Se așteaptă precizări din partea autorităților ucrainene. Bombardamente au avut loc și asupra Pieței Maidan, locul emblematic al manifestațiilor pro-Occident ale ucrainenilor, care au început în 2013.

Update 12.00. Președintele Volodimir Zelenski a fost evacuat de urgență într-un buncăr secret din vestul țării, potrivit presei din Ucraina. Președintele, pe fondul atacurilor cu rachete asupra capitalei și a altor orașe importante, a fost scos de urgență din capitala Kiev și trimis într-unul dintre adăposturile secrete din vestul Ucrainei.

Una din tintele atacului rusesc a fost sediul SBU (serviciul de securitate al Ucrainei) de pe strada Vladimirskaia. Pe aceeași stradă se află și biroul președintelui Zelenki și sediul Ministerului de Interne.

Update 11.56. Autoritățile ucrainene au declarat că cel puțin 13 orașe ale țării au fost bombardate de forțele rusești. Capitala Kiev și orașele Harkov și Liov au rămas fără electricitate. În cele mai multe orașe, internetul  a căzut.

Update 11.45. Locuitorii din Kiev au fost din nou nevoiți să se adăpostească în rețeaua de metrou, după violente bombardamente care au avut loc luni dimineață.

Autoritățile ucrainene au făcut public un prim bilanț după atacurile cu rachete din Kiev: opt morți și cel puțin 24 de răniți, dar numărul victimelor este așteptat să crească în cursul zilei.

Valul de bombaradamente asupra Ucrainei s-a soldat luni dimineață cu mai mulți „morți și răniți”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Ploaie de foc asupra Kievului

La Kiev, numeroase ambulanțe se îndreptau spre centrul orașului, spre locul unde s-au auzit trei explozii puternice în jurul orei locale 8.15 (05.15 GMT). Au fost vizibile coloane mari de fum negru. Au urmat alte două explozii. Ultima lovitură rusă asupra Kievului a avut loc la 26 iunie.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a confirmat atacul explicând că  „mai multe explozii au avut loc în cartierul Șevcenkiv, în centrul orașului”.

Serviciul de urgenţă a anunţat pentru radioul public Suspilne că exploziile au cauzat morţi şi răniţi, fără a face alte precizări.

Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin va convoca luni consiliul de securitate, care reunește cei mai importanți miniștri, politicieni și reprezentanți ai serviciilor de securitate și ai armatei ruse.

Duminică, Putin a acuzat Kievul că a organizat explozia care a distrus parțial sâmbătă podul din Crimeea care leagă Rusia de peninsula anexată, calificând-o drept un „act terorist”.

În afară de Kiev, „numeroase” orașe ucrainene au fost lovite de bombardamente luni dimineață, a anunțat președinția ucraineană, care a cerut populației să „rămână în adăposturi”.

Deflagrații s-au auzit  în centrul și vestul Ucrainei, în orașele Liov, Ternopil, Jîtomîr și Dnipro, potrivit presei ucrainene.

„O clădire rezidențială cu mai multe etaje a fost distrusă din nou. Există victime”, a postat guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, pe aplicația Telegram.