AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia anunță marele plan pentru orașul-cheie Mariupol. Ce se...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia anunță marele plan pentru orașul-cheie Mariupol. Ce se va întâmpla cu oțelăria Azovstal

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia anunță marele plan pentru orașul-cheie Mariupol. Ce se va întâmpla cu oțelăria Azovstal / Foto: printscreen

Primele clădiri care vor fi reconstruite în Mariupol, un oraș portuar din sud-estul Ucrainei devastat de săptămâni de bombardamente, vor fi inaugurate în septembrie, a anunțat luni Rusia, care ocupă în prezent orașul.

„Primele clădiri vor fi gata în septembrie. Primele spitale vor fi și ele gata”, a declarat vicepremierul rus Marat Hușnulin într-un interviu pentru postul de televiziune rus RBK TV publicat luni.

Un plan de reconstrucție pe trei ani

Vineri, Hușnulin i-a prezentat președintelui Vladimir Putin un plan de reconstrucție a orașului Mariupol în trei ani, un obiectiv care pare ambițios având în vedere amploarea distrugerilor.

Portul strategic Mariupol a fost cucerit în luna mai de forțele rusești după săptămâni de asediu care au devastat o mare parte din oraș. Clădiri rezidențiale, școli, magazine, străzi: nimic nu a fost cruțat. Înainte de ofensiva militară rusă, orașul, construit pe malul Mării Azov, avea peste 400.000 de locuitori. Acum este în mare parte depopulat, deoarece mulți locuitori au fugit din cauza luptelor.

Populația ar trebui să ajungă la 350.000 de locuitori până în 2025, a mai declarat Marat Hușnulin, fără a preciza dacă autoritățile ruse intenționează să pună în aplicare o politică de repopulare, scrie Le Figaro.

Vicepremierul rus a mai spus că forțele de ocupație rusești plănuiesc să reamenajeze zona industrială devastată a oțelăriei Azovstal  , unde s-au refugiat ultimii apărători ucraineni, într-un „tehnopol”. „Nu ne gândim la o restaurare cu tehnologie veche. Vom crea locuri de muncă care vor alimenta economia orașului”, a declarat Hușnulin.

Deocamdată, locuitorii din Mariupol continuă să sufere din cauza multiplelor lipsuri, iar apa și electricitatea sunt restabilite într-un mod foarte fragmentat. Forțele de ocupație rusești încearcă să aducă o aparență de normalitate în zonele cucerite din sudul și estul Ucrainei. În mai multe dintre aceste zone, administrațiile instalate de Moscova au indicat că pregătesc referendumuri de anexare pentru a oficializa atașamentul lor la Rusia.

author avatar
Tudor Borcea
464 afisari

2 COMENTARII

  1. Succes Rusiei si respect pentru Putin care a eliberat orasul de gunoaie naziste sustinuti de NATO

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger