AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia amenință Europa cu „iarna nucleară” economică. Putin poate...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia amenință Europa cu „iarna nucleară” economică. Putin poate falimenta tot continentul

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia amenință Europa cu „iarna nucleară” economică. Putin poate falimenta tot continentul

Pentru prima dată, Rusia a amenințat că va opri livrările de gaz către Germania și apoi în Europa prin conducta Nord Stream 1

Moscova va reacționa după ce Germania a suspendat certificarea gazoductului Nord Stream 2 și la sancțiunile occidentale.

În condițiile în care Europa este deja periculos de dependentă de gazele rusești iar țările nu reușesc să cadă de acord cu privire la o alternativă de aprovizionare de pe continent, declarația Rusiei este o amenințare de prim plan asupra securității energetice europene. Aproximativ 43% din gazul natural folosit în UE vine din Rusia

Un embargou „justificat”

După începerea războiului împotriva Ucrainei, Rusia a amenințat în mod deschis că va opri pentru prima dată livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 din Marea Baltică, care operează la capacitate maximă.

Un astfel de embargo ar fi justificat având în vedere „acuzațiile nefondate la adresa Rusiei cu privire la criza energetică din Europa și interzicerea Nord Stream 2”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat.

„Avem tot dreptul să luăm o decizie echitabilă în oglindă și să impunem un embargo asupra gazului prin Nord Stream 1”, a spus Novak, scrie Tagesschau.

„Europa ne împinge în această direcție”

Guvernul rus nu a decis încă să facă acest lucru. „Dar politicienii europeni ne împing în această direcție cu declarațiile și acuzațiile lor împotriva Rusiei”, a mai spus Novak.

Guvernul german a oprit controversata conductă Nord Stream 2 după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut „republicile populare” separatiste din Donbas, Donețk și Lukansk, la 22 februarie.

Operatorul gazoductului submarin operațional Nord Stream 1 din Rusia până în Germania a declarat că transportul gazelor naturale către Europa continuă în mod normal.

Nord Stream 1 este deținut și operat de Nord Srteam AG, al cărui acționar majoritar este compania de stat rusă Gazprom. Nord Stream 1 are o capacitate totală anuală de 55 miliarde de metri cubi de gaz iar, odată functional, Nord Stream 2 va dubla această capacitate.

author avatar
Tudor Borcea