AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia a lovit o instalație nucleară din Harkov. Care...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia a lovit o instalație nucleară din Harkov. Care sunt riscurile

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia a lovit o instalație nucleară din Harkov. Care sunt riscurile

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a declarat, luni,  că a primit rapoarte conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalație de cercetare nucleară din Harkov, al doilea mare oraș din Ucraina.

Potrivit AEIA, autoritățile ucrainene au raportat că un atac a avut loc duminică, adăugând că nu a fost raportată nicio creștere a nivelului de radiații la fața locului.

Fără „consecințe radiologice”

Instalația afectată face parte din Institutul de Fizică și Tehnologie din Harkov, un institut de cercetare care produce material radioactiv pentru aplicații medicale și industriale.

Însă „inventarul de materiale radioactive de pe amplasament este foarte scăzut”, a argumentat AIEA, asigurând că „pagubele (…) raportate nu ar fi avut consecințe radiologice”, scrie 20 Minutes.

„Am cunoscut deja mai multe episoade care compromit securitatea siturilor nucleare ucrainene”, a mai amintit directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

Armata rusă a ocupat de vineri centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, unde loviturile sale de artilerie, potrivit ucrainenilor, au provocat un incendiu, Moscova negând responsabilitatea.

Doar două dintre cele șase reactoare ale centralei sunt active. Directorul general al AIEA a mai spus vineri că este gata să meargă la Cernobîl, locul unui accident nuclear major în 1986 și primul sit ucrainean care a căzut în mâinile soldaților ruși, la 24 februarie.

Rusia a fost însă reticentă cu privire la acest demers.

author avatar
Tudor Borcea