AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Republica Donețk revendică portul Mariupol. Când va începe să-l...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Republica Donețk revendică portul Mariupol. Când va începe să-l folosească

mariupolRĂZBOI ÎN UCRAINA. Republica Donețk revendică portul Mariupol. Când va începe să-l folosească

Autoproclamata Republică Populară Donețk a anunțat că va începe să folosească portul Mariupol de la Marea Azov din această lună.

Portul va fi folosit, de asemenea, și pentru aducerea de materiale de construcții necesare refacerii orașului, a transmiS duminică liderul regiunii separatiste, Denis Pușilin, potrivit agenției TASS.

Denis Pușilin a vizitat duminică Mariupolul, împreună cu viceprim-ministrul Rusiei, Marat Husnullin.

„În Mariupol, împreună cu împreună cu viceprim-ministrul Federației Ruse, Marat Husnullin, am vizitat Azovmash (o uzină constructoare de mașini) și Portul Comercial Mariupol. Se lucrează la capacitate maximă – au fost angajați peste 400 de muncitori. Conform planificării, în luna mai, primele produse ale ale republicii vor fi îmbarcate în port, pentru că sunt multe de făcut”, a scris Pușilin pe canalul său de Telegram.

Mariupol este un port important din punct de vedere strategic la Marea Azov

Mariupol este supranumit „poarta maritimă a Donbas-ului”, având înainte de invazia rusă aproape 550.000 de locuitori. Orașul este eșențial pentru Rusia, deoarece oțelăriile sale procesau minereurile extrase din nordul oblastului Donețk, din faimoasa zonă industrială Donbas.

În mai 2014 separatiștii pro-ruși au preluat controlul asupra orașului, dar o lună mai târziu forțele guvernamentale ucrainene l-au recuperat și l-au declarat capitală provizorie a regiunii Donețk ale cărei principale două orașe, Donețk ș Luhansk, erau în mâinile separatiștilor pro-ruși.

Atacurile pro-rușilor au continuat și în vara și toamna lui 2014, separatiștii au tot încercat să captureze din nou Mariupol, iar mai multe rachete trase în oraș au ucis 30 de oameni pe 24 ianuarie 2015, alți 117 fiind răniți.

author avatar
Andreea Vlad