AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Răsturnarea lui Putin sau fuga lui Zelenski / Experții...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Răsturnarea lui Putin sau fuga lui Zelenski / Experții spun ce va urma

Război în Ucraina/Răsturnarea lui Putin sau fuga lui Zelenski/Experții spun ce va urma

În condițiile în care Rusia nu reușește să obțină o victorie rapidă în Ucraina, capitalele occidentale discută o serie de scenarii privind modul în care ar putea avansa conflictul.

Mai multe astfel de scenarii sunt luate în calcul de analiști și experți militari, prezentate de Financial Times.

Victorie rusă, răsturnarea lui Zelenski

Rezultatul cel mai probabil. Majoritatea oficialilor și analiștilor occidentali cred că Rusia va învinge Kievul, având în vedere puterea sa militară copleșitoare. Dar Vladimir Putin va plăti un preț mult mai mare decât a calculat inițial, atât în ​​ceea ce privește pierderile militare, cât și reputația forțelor sale armate, spun analiștii.

Majoritatea analiștilor se așteaptă ca, după preluarea controlului, Rusia să înlocuiască guvernul președintelui Volodimir Zelenski cu o administrație pro-Moscova. Acest lucru ar putea duce la o anumită formă de guvern ucrainean în exil, susținut de vest, cu sediul în afara țării și la o insurgență prelungită în interiorul Ucrainei.

Victorie parțială a Rusiei, împărțirea Ucrainei în est-vest

Zelenski a respins ofertele puterilor occidentale de a-l evacua din Kiev, spunând că are nevoie de „muniție, nu de un taxi”. Dar mulți oficiali din apărare și informații spun că o potențială retragere a lui Zelenski în vestul Ucrainei – unde Rusia nu a făcut până acum nicio încercare de a ocupa teritoriul – este un potențial final. Ei au prezentat Liov, aproape de granița cu Polonia, drept o posibilă nouă capitală pentru un stat ucrainean-rămășiță.

Strategia de invazie a Rusiei, în care puterea de foc s-a concentrat asupra Kievului în nord și în regiunile de est și de sud ale Ucrainei, sugerează că poate fi văzut și în Kremlin ca un rezultat acceptabil.

Eseul divagatoriu al lui Putin despre trecutul Ucrainei și relațiile acesteia cu Rusia, publicat anul trecut și văzut de mulți drept justificarea istorică a președintelui rus pentru invazie, a sugerat o împărțire a țării între estul său mai rusofil și vestul concentrat pe Europa.

Acord negociat, fără control global

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia de la începutul invaziei s-au concentrat în principal pe probleme umanitare specifice, cum ar fi coridoarele de evacuare din orașele asediate sau încetarea focului pe termen scurt. Eșecul aproape tuturor acestor încetări a focului – și rapoartele despre bombardarea rusă a drumurilor desemnate pentru evacuarea civilă – nu sunt de bun augur pentru o înțelegere negociată.

În discuțiile din Turcia, joi, între miniștrii de Externe ai beligeranților, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a negat că Moscova a atacat Ucraina și a susținut că SUA finanțează cercetarea armelor biologice în țară. Dmitro Kuleba, omologul său ucrainean, a spus că este imposibil să caute promisiuni de încetare a focului de la Lavrov, deoarece „există alți factori de decizie în această problemă în Rusia”.

Adjunctul șefului de cabinet al lui Zelensky, Ihor Zhovkva, a declarat săptămâna aceasta Kievul este „gata pentru o soluție diplomatică”, cu condiția ca Rusia să-și retragă trupele. Dar, în timp ce oficialii ucraineni au sugerat că un acord privind statutul Crimeei și regiunile din est controlate de separatiști pro-ruși ar putea fi fezabil, Kievul a exclus cererile mai ample ale Rusiei de a deveni neutră și de a renunța la capacitățile sale militare.

Dar o formă de acord ar putea tenta ambele părți, dacă războiul ar deveni un malaxor în care ambele au făcut puține progrese și au suferit pierderi tot mai mari. Întrebarea ar fi dacă o încetare a focului ar consacra câștigurile Rusiei de până acum sau ar însemna că Putin retrage trupele într-o zonă definită.

Dar oficialii occidentali spun că orice altceva decât o retragere completă a Rusiei ar însemna că sancțiunile economice paralizante împotriva Moscovei vor fi menținute

Retragerea Rusiei, Putin răsturnat de la putere

Rezistența Ucrainei de până acum a ridicat posibilitatea ca Kievul să continue să respingă eforturile Rusiei de a ocupa orașele cheie, mai ales dacă proviziile de arme din vest continuă să întărească capacitățile armatei, susțin unii observatori.

Un astfel de impas și impactul uriaș al sancțiunilor occidentale impuse Rusiei în ultimele săptămâni i-au determinat pe oficialii occidentali să speculeze că Putin însuși ar putea fi victima unei invazii eșuate. Ei susțin că președintele rus, care a condus de mai bine de 22 de ani, ar putea fi răsturnat de elitele Kremlinului sau de armata rusă, sau oficialii de securitate nemulțumiți de gestionarea războiului. Sau de un protest în rândul cetățenilor ruși furioși de scăderea nivelului de trai.

Victoria Nuland, expertă în Rusia și subsecretar pentru afaceri politice la Departamentul de Stat al SUA, a susținut săptămâna aceasta că cheia încheierii conflictului din Ucraina este opoziția crescândă față de Putin în interiorul Rusiei.

Război mai larg NATO-Rusia

Unii oficiali avertizează că este posibil ca conflictul să nu fie limitat în Ucraina. Aceștia avertizează că transporturile de arme către Kiev de către statele membre NATO și sancțiunile paralizante impuse Moscovei au crescut riscul de propagare către țările vecine, un pas care ar putea atrage NATO într-un conflict direct cu Rusia.

Alianța s-a străduit să demonstreze că nu este direct implicată în conflict. Alianța nu coordonează aprovizionarea cu arme de către statele membre NATO către Kiev, în timp ce NATO a refuzat să creeze o zonă de excludere a zborului în Ucraina. O astfel de mișcare ar fi imposibilă atât practic, cât și politic, spun oficialii alianței, cu capacitățile de apărare aeriană ale Rusiei, ceea ce înseamnă că avioanele NATO vor fi atacate aproape imediat ce vor intra în spațiul aerian ucrainean.

Cu toate acestea, riscul de escaladare rămâne. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat săptămâna aceasta că planurile – discutate de Occident, dar acum excluse – de a furniza Kievului avioane poloneze MiG-29 ar fi un „scenariu foarte nedorit și potențial periculos”. La rândul său, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat Rusia că atacurile asupra liniilor de alimentare din vest către Ucraina ar reprezenta o escaladare.

Putin a avertizat luna trecută țările care vor încerca să „se amestece” în conflictul din Ucraina cu „consecințele mai mari decât oricare pe care le-au văzut în istorie” – o amenințare văzută pe scară largă ca o referire la potențiala utilizare a armelor nucleare. Aceasta a fost urmată de decizia sa de a pune forțele nucleare strategice ale Rusiei la un nivel mai înalt de pregătire.

Între timp, NATO a sporit desfășurarea de trupe în statele baltice și în alte țări membre ale Alianței din apropierea Rusiei, iar oficialii alianței au avertizat asupra potențialului ca Putin să provoace membrii NATO să distragă atenția Occidentului de la invazia Ucrainei.

„Putin vrea mai puțin NATO, primește mai mult NATO”, a spus Stoltenberg în această săptămână. „A vrut să ne despartă, obține o alianță mai unită.”

author avatar
Tudor Borcea
2.051 afisari

16 COMENTARII

  1. Dedicație pt ruși😲
    💂‍♀️💂‍♀️💂‍♀️💂‍♀️
    „Invadatorii au venit peste noi în Ucraina
    Uniformele sunt noi, producție militară
    Dar o parte din inventarul lor s-a topit
    Bayraktar
    Tanchiștii ruși s-au ascuns în tufișuri
    Să bea supă din pantofii lor de paie
    Dar grăsimea din supă s-a înfierbântat
    Bayraktar
    Oile ai venit peste noi din Est
    Să „restabilească un stat măreț”
    Dar cei mai buni păstori ai turmelor de oi sunt…
    Bayraktar
    Argumentele lor, armele lor,
    Rachetele puternice și artileria au intervenit
    Vrem să le transmitem tuturor
    Bayraktar
    Au vrut să ne invadeze cu forța
    Și ne-am enervat pe acești orci
    Bandiții ruși sunt transformați în fantome de…
    Bayraktar
    Poliția rusă a început anchete 
    Dar nici urmă de cei care i-au ucis pe ruși
    Și pe cine dau ei vina de departe?
    Bayraktar
    Împuțiții de la Kremlin fac propagandă
    Poporul lor le crede vorbele
    Acum țarul lor cunoaște o vedetă nouă
    Bayraktar”
    https://youtu.be/sk3IbKsNVpw

  2. Vor sa se bata astia mari care nu se mai incap in lacomie dar pe pielea si vietile celor mai mici nu le mai ajunge , rautatea cu care distrug vieti dar cred ca e timpul lui Dumnezeu sa i demaste si sa le dea fiecaruia ce merita pt ca si oamenii simplii au vazut fetele adevarate de dictaturi mascate !!!

  3. Noi avem pnl eprele in frunte cu arhahat care ne „apara”.Stim cu totii ca bratianu pnl-ist a fost ministru de interne in 1907 si a ordonat sa se traga in taranii nevinovati.

      • Sunt absolut de acord cu tine toti o apa si un pamint.usr-eul rprzinta satanismul in Romania,sunt cei care beau urina.
        Nu sunt nu am fost si nu voi fi psd-eu.

  4. Oare cand o sa raspunda arhahat si tataru si ceilalti viermi sclerozati pentru crimele facute in plandemie?

  5. @ Citiți bă, cică sunt și experți militari, ? Până acum ce dracu ați făcut bă, fi-r-ar mama voastră a dracu să fie, de nu ați desființat armatele, ? Bă , băga-v-ați căcatul în expertizele voastre, fi-r-ați ai dracu să fiți, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger