AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Răsturnare de situație în Insula Șerpilor. Grănicerii ucraineni ar...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Răsturnare de situație în Insula Șerpilor. Grănicerii ucraineni ar fi vii. Anunțul făcut de Rusia (VIDEO)

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Răsturnare de situație în Insula Șerpilor. Grănicerii ucraineni ar fi vii. Anunțul făcut de Rusia

Potrivit Ministerului rus al Apărării, 82 de soldați ucraineni de pe Insula Șerpilor și-au depus armele. Kiev susține, la rândul său, că 13 soldați au fost uciși de ruși, după ce au refuzat să se predea.

Punct strategic situat în Marea Neagră, Insula Şerpilor a fost cucerită de armata rusă la 24 februarie. Potrivit Ministerului rus al Apărării, soldații ucraineni au depus armele, înainte de a fi evacuați printr-un coridor securizat și în curând vor fi trimiși acasă, scrie media pro-Kremlin Russia Today.

„Militarii vor fi trimiși acasă”

„Astăzi, remorcherul de salvare Şahtior a adus înapoi în oraşul Sevastopol un grup de militari ucraineni de pe Insula Şerpilor, în număr de 82 de persoane, care s-au predat şi au luat decizia de a se întoarce acasă la familiile lor”, a declarat, sâmbătă, 26 februarie, Mihail Iasnikov, comandant adjunct al Flotei Mării Negre la microfonul mai multor mass-media.

„Marinarii Flotei Mării Negre au respectat decizia grănicerilor ucraineni. În acest scop, a fost amenajat un coridor securizat pentru a-i îndepărta din zona operațiunii. După scurte proceduri legale convenite cu partea ucraineană, militarii vor fi trimiși acasă”, a adăugat el.

Yasnikov a subliniat că niciun soldat ucrainean nu a solicitat asistență medicală și a precizat că, dacă va fi necesar, „le va fi acordată toată asistența medicală”. „Soldații ucraineni au fost aprovizionați cu apă și rații uscate pentru întreaga perioadă a călătoriei lor către punctul de destinație de pe teritoriul ucrainean”, a spus el.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini, pe care le prezintă ca fiind cele ale soldaților ucraineni care își predau armele și primesc apă și rații de la armata rusă, la Sevastopol, pe 26 februarie.

„Navă de război rusească, du-te naibii”

De partea ucraineană, însă, versiunea este cu totul diferită: pe 24 februarie, autoritățile ucrainene au afirmat că 13 soldați ar fi fost uciși pe Insula Șerpilor, în bombardamentele armatei ruse.

Pentru a susține aceste afirmații, Anton Gerașcenko, consilier al Ministrului de Interne ucrainean, a lansat o înregistrare audio pe Telegram , care este prezentată ca fiind cea a soldaților ucraineni de pe insula în cauză. În înregistrare se pot auzi somațiile unei nave ruse la adresa militarilor ucraineni ca aceștia să lase armele și să se predea. Grănicerii ucraineni au răspuns cu insulte și au refuzat să depună armele, fiind ulterior uciși.

Potrivit presupusului schimb audio, ofițerul rus spune: „Aceasta este o navă de război militară. Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să vă lăsați armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victime inutile. În caz contrar, veți fi bombardați”. Presupusul răspuns de la un soldat ucrainean: „Navă de război rusească, du-te naibii”.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio referire la atacul rus asupera Insulei Șerpilor sau la soldații ucraineni uciși acolo.

În timp ce autoritățile ruse au negat sâmbătă moartea acestor 13 persoane, autoritățile ucrainene au indicat pe Facebook că soldații ar fi în viață și ar fi fost capturați.

author avatar
Tudor Borcea