AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin pregătește un asalt decisiv asupra Kievului - VIDEO

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin pregătește un asalt decisiv asupra Kievului – VIDEO

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin pregătește un asalt deciziv asupra Kievului

Armata ucraineană a anunțat că forțele Rusiei pregătesc un asalt decisiv asupra capitalei Ucrainei, Kiev. O a treia rundă de negocieri este așteptată luni, dar fără prea mari șanse de încetare a focului.

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat, luni, 7 martie, că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, iar o a treia rundă de negocieri între reprezentanții Ucrainei și Rusiei ar putea avea loc, în a 12-a zi de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Lupte intense la periferia Kievului

Soldații ruși „acumulează resurse pentru a lansa un asalt” asupra Kievului, a spus statul major ucrainean.

Lupte intense au avut loc la periferia capitalei, potrivit administrației regionale ucrainene, în special în jurul drumului care duce la Jîtomir (la 150 km vest de Kiev), precum și la Cernigov (la 150 km nord de capitală).

Luni dimineață, Statul Major al armatei ucrainene a informat că trupele ruse vor să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

Vadim Denisenko, consilierul ministrului ucrainean de Interne, s-a referit la un număr mare de trupe și echipament militar ruse în apropierea Kievului.

Este așteptată și o a treia rundă de negocieri, luni, între reprezentanții Ucraine și Rusiei, desi observatorii sunt sceptici că s-ar finaliza cu rezultate concrete.

O a treia rundă de discuții între Ucraina și Rusia este programată luni, potrivit unui membru al delegației ucrainene, David Arakhamia, care nu a oferit mai multe detalii.

Cele două sesiuni anterioare, la granița ucraineană-belarusă și apoi la granița polono-belarusă, nu au dus la o încetare a luptelor, dar părțile au convenit să înființeze „coridoare umanitare”.

Rusia deschide coridoare umanitare

Luni, armata rusă a anunțat deschiderea mai multor coridoare umanitare și instituirea unor încetări locale a focului pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene Harkov, Kiev, Mariupol și Sumî, afectate de lupte grele.

Căderea orașului Mariupol ar fi un punct de cotitură în invazia rusă, lansată pe 24 februarie. Ar permite joncțiunea trupelor ruse venite din Crimeea anexată, care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk și Herson, și cele din Donbas. Aceste forțe consolidate ar putea apoi să se deplaseze în sus spre centrul și nordul Ucrainei.

author avatar
Tudor Borcea
351 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger