AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin pierde cea mai puternică navă din Marea Neagă...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin pierde cea mai puternică navă din Marea Neagă / Ce spune SUA despre scufundarea crucișătorului Moskva

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin pierde cea mai puternică navă din Marea Neagă / Ce spune SUA despre scufundarea crucișătorului Moskva

Crucișătorul lansator de rachete Moskva s-a scufundat joi, 14 aprilie, a anunțat Ministerul rus al Apărării. În timp ce armata rusă este pe cale să preia controlul asupra portului strategic Mariupol, din sud-estul Ucrainei, nava de război fusese „grav avariată” în cursul nopții precedente.

Pe cine dă vina Rusia

Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră, a fost „grav avariat” de un incendiu care a provocat o explozie în compartimentul munițiilor, echipajul fiind evacuat, anunțase anterior ministerul rus. Joi, în jurul orei 22, a fost anunțat că Moskva s-a scufundat.

„În timpul remorcării crucișătorului Moskva către portul de destinație, nava și-a pierdut stabilitatea din cauza avariei care a suferit-o în timpul incendiului, în urma detonării muniției. În condiții de mare agitată, nava s-a scufundat” , a comunicat ministerul, citat de agenția de stat Tass.

Ministerul rus indicase mai devreme în cursul zilei că focul de la bord a fost „limitat”, iar crucișătorul „și-a păstrat flotabilitatea”, afirmând în același timp că investighează cauzele dezastrului. Nu a fost furnizat niciun bilanț.

Autoritățile au mai spus că remorcarea navei este în curs și că echipajul de câteva sute de oameni a fost evacuat către alte nave ale flotei ruse din Marea Neagră.

Ucraina revendică distrugerea navei

Ucraina însă a susținut că ea a atacat nava, despre care a spus că a fost lovită de rachete. În cursul nopții de miercuri spre joi, ministerul rus a recunoscut avarii semnificative la navă.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Odessa, Maxim Marcenko, a declarat că forțele ucrainene au lovit nava cu rachete de croazieră Neptun, de fabricație ucraineană, provocând „daune semnificative”, scrie Ouest-France.

Nava a fost „un element cheie în eforturile Rusiei de a stabili dominația navală în Marea Neagră” iar pierderea ei este „o lovitură” pentru flota rusă din regiunea declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. „Acest lucru va avea consecințe asupra capacităților lor de luptă”, a adăugat el.

Moskva a fost o navă de comandă extrem de simbolică care, pe lângă desfășurarile sale militare, a fost un instrument al diplomației ruse. Dată în funcțiune în 1983 în perioada sovietică sub numele de Slava (Gloria), acest crucișător din clasa Atlant a fost proiectat ca un distrugător de portavion.

Nava, lungă de 186 de metri, redenumită Moskva (Moscova) în mai 1995, este înarmată cu 16 rachete antinavă Bazalt/Vulkan, rachete Fort, versiunea marinei a rachetelor S-300 cu rază lungă de acțiune și rachete Ossa cu rază scurtă de acțiune. Dispune și de lansatoare de rachete, tunuri și torpile. Echipajul său putea număra până la 680 de oameni, potrivit Ministerului rus al Apărării.

author avatar
Tudor Borcea
816 afisari

3 COMENTARII

  1. BLASFEMIE!!!!
    Nu se poate asa ceva. Sigur este propaganda facuta de „nazistii ” ucraineeni.

  2. Aurolaci rusofoni si iubitori de Putin bucurati-va. „Glorioasa Armata Rosie” se duce acolo unde merita….pe fundul Mariii Negre si la 2 m sub pamant in stepele Ucrainei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger