AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin a scos arma Apocalipsei / SUA și Europa...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin a scos arma Apocalipsei / SUA și Europa pot fi lovite

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin a scos arma Apocalipsei / SUA și Europa pot fi lovite / Foto: Facebook

O rachetă intercontinentală masivă a fost în centrul atenției în timp ce armata rusă se pregătea pentru ceremonia de Ziua Victoriei de luna viitoare – moment în care Vladimir Putin va dori să poată anunța „succesul” invaziei din Ucraina.

Ucraina a anunțat că Rusia începe o nouă ofensivă în estul țării, cu explozii și bombardamente de-a lungul liniilor de front, precum și cu atacuri în alte regiuni. În același timp, în Rusia, mii de soldați au participat la o repetiție pentru ceremonia de Ziua Victoriei, care va avea loc pe 9 mai, când Putin ar vrea ca forțele sale să dea o lovitură decisivă în Ucraina.

Mesaj pentru Europa și SUA

Pe lângă soldați, tancuri și alte echipamente militare, racheta balistică intercontinentală a fost cea care a ieșit în evidență la repetiții. A fost o demonstrație de forță și o reamintire a ceea ce este în joc, în timp ce tensiunile continuă să mocnească între Rusia și Occident, scrie Daily Mirror.

O armă teribilă: lansatorul de rachete RD-24 este capabil să trimită până la zece focoase nucleare către ținte din Europa sau SUA, simultan.

Ofensiva lui Putin în Ucraina a durat mult mai mult decât se aștepta liderul de la Kremlin, în timp ce forțele Kievului rezistă în fața unei armate ruse care a părut uneori lipsită de moral și tactică. Parada de Ziua Victoriei este organizat în fiecare an în Rusia pentru a marca înfrângerea Germaniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când forțele lui Iosif Stalin au dus o luptă lungă și dificilă împotriva naziștilor.

Acum, decenii mai târziu, sărbătoarea din acest an va avea o semnificație suplimentară, având în vedere că va avea loc în timpul bombardamentelor Rusiei asupra orașelor ucrainene, în încercarea de a le forța să se supună.

La începutul acestei luni, Rusia și-a retras trupele din nordul Ucrainei și din jurul capitalei Kiev, dar se pare că a fost vorba de o reorganizare a forțelor, un nou impuls al invaziei începând acum în est.

Rusia a suferit o lovitură umilitoare odată cu scufundarea navei sale amiral în Marea Neagră, Moskva, săptămâna trecută, iar de atunci a ripostat cu un bombardament puternic al orașelor ucrainene, inclusiv în capitala Kiev.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a început luni „bătălia din Donbas” în estul țării și că o „foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă”. „Nu contează câte trupe rusești vor trimite acolo, vom lupta. Ne vom apăra”, a promis el într-un discurs video.

Șeful de stat major al lui Zelenski, Andri Yermak, a numit-o „a doua fază a războiului” și i-a asigurat pe ucraineni că forțele lor pot ține piept ofensivei. „Credeți în armata noastră, este foarte puternică”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea