AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Primul rus condamnat pentru răspândirea de „știri false”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Primul rus condamnat pentru răspândirea de „știri false”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Primul rus condamnat pentru răspândirea de „știri false” / Foto: The Moscow Times

Un tribunal din Orientul Îndepărtat al Rusiei a pronunțat primul verdict de vinovăție pentru răspândirea de „știri false” privind războiul dus de Moscova în Ucraina.

Autoritățile din regiunea Zabaikalski l-au acuzat pe Piotr Milnikov, un rezident local, de „falsificarea” unor documente nespecificate ale Ministerului rus al Apărării, precum și de postarea de videoclipuri „cu bună știință false” într-un chat pe rețelele de socializare pe care l-a moderat în martie.

Pedepse de până la 15 ani cu închisoarea

Milnikov, care conducea un grup numit „Trăiesc în ruine” pe popularul site rusesc de socializare VK, ar fi pledat vinovat la acuzații.

Oficialii nu au precizat ce conțineau clipurile, dar Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat presei locale că Milnikov „a vrut să formeze o atitudine negativă față de armata rusă care participă la «operațiunea specială»” – termenul preferat de Kremlin pentru invazia în Ucraina.

Luni, Tribunalul districtual Olovianinski din Zabaikalskyi a emis o amendă de 1 milion de ruble (16 280 de dolari), dar nu a impus pedeapsa maximă de trei ani de închisoare prevăzută în Codul penal al Rusiei, scrie The Moscow Times.

Milnikov a fost acuzat pe baza unei secțiuni a legii referitoare la „difuzarea publică de informații false în mod deliberat despre utilizarea forțelor armate ruse”.

Pedepse mai aspre de 10 ani de închisoare pot fi pronunțate dacă o instanță constată că „falsurile de război” au fost răspândite din „ură” sau prin abuz de putere, în timp ce pedepsele de 15 ani de închisoare pot fi folosite dacă acestea „provoacă consecințe grave”.

Din martie, autoritățile ruse au deschis cel puțin 53 de dosare penale privind difuzarea de „știri false” despre armata rusă.

author avatar
Tudor Borcea
258 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger