AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Primul lider din UE care-l întâlnește pe Putin. „Misiune...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Primul lider din UE care-l întâlnește pe Putin. „Misiune riscantă dar fereastră pentru dialog”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Primul lider UE care-l întâlnește pe Putin. „Misiune riscantă dar fereastră pentru dialog”

Cancelarul austriac Karl Nehammer este primul lider european care se va întâlni luni, 11 aprilie, la Moscova, cu președintele Vladimir Putin, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Nehammer, aflat în vizită sâmbătă în Ucraina, a declarat a doua zi că „intenționează să facă tot posibilul pentru a fi luate măsuri în favoarea păcii”, recunoscând totodată că șansele de a realiza acest lucru sunt mici.

„Diplomația personală”, noua metodă

Călătoria la Moscova este „o misiune riscantă”, a recunoscut el, dar a apărut o „fereastră pentru dialog”, a adăugat el, considerând că „diplomația personală” este de actualitate. Cancelarul merge la Moscova „în concertare cu Berlinul și Bruxelles-ul, în timp ce l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski”, a precizat unul dintre purtătorii săi de cuvânt.

Nehammer a spus că el este în spatele acestei inițiative și a organizat deplasarea în timpul vizitei sale în Ucraina, unde l-a întâlnit pe Zelenski. El intenționează să discute cu Kremlinul despre „crimele de război” din Bucea, o localitate din apropierea Kievului devenită un simbol al atrocităților soldaților ruși, unde a mers ca și alți oficiali occidentali, scrie TVA Nouvelles.

Zeci de cadavre, îmbrăcate în haine civile, au fost descoperite în urmă cu o săptămână, după ce trupele ruse s-au retras. Moscova a respins ferm orice implicare.

Austria, care este membră a Uniunii Europene, dar nu a NATO, a denunțat invadarea Ucrainei și și-a arătat solidaritatea cu Kievul. Săptămâna trecută, Viena a expulzat patru diplomați ruși.

author avatar
Tudor Borcea
332 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger