Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Povestea lui Wali, „cel mai bun lunetist din lume”. Canadianul, dezvăluiri fără perdea de pe front / De ce a fugit din calea rușilor

wali

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Povestea lui Wali, „cel mai bun lunetist din lume”. Canadianul, dezvăluiri fără perdea de pe front / De ce a fugit din calea rușilor

La două luni după ce a răspuns apelului făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, lunetistul canadian Wali s-a întors acasă, în Quebec. Nevătămat, deși aproape că și-a pierdut viața acolo „și asta de mai multe ori”. Și dezamăgit de ce a găsit în Ucraina!

„Sunt norocos că sunt încă în viață”, mărturisește Oliver Lavigne-Ortiz, zis Wali, prezentat de mass-media occidentală drept „cel mai bun lunetist din lume”.

Wali: „Le-am spus să nu se expună, dar n-au ascultat”

Fost soldat al Regimentului 22 Regal, într-un interviu acordat La Presse în casa lui din zona Montreal.

Ultima sa misiune în regiunea Donbas, într-o unitate ucraineană care sprijinea noii recruți, i-a precipitat oarecum întoarcerea. Într-o dimineață, foarte devreme, în timp ce era în tranșee, expus tirurilor de artileri rusești, doi dintre recruți au ieșit din șanț pentru a fuma o țigară. „Le-am spus să nu se expună așa, dar nu m-au ascultat”, explică Wali.

Un foc de obuze „foarte precis” de la un tanc rusesc a lovit lângă ei. Scena descrisă lunetist este teribilă!

„A fost o explozie foarte puternică! Am văzut schijele trecând ca niște lasere. Corpul mi s-a tensionat, Nu mai auzeam nimic. a fost cu adevărat violent” – Wali

Wali a petrecut două luni în Ucraina

Canadianul a înțeles imediat că nu mai este nimic de făcut pentru cei doi frați de arme ucraineni care fuseseră loviți puternic: „Mirosea a moarte peste tot, este greu de descris; este un miros macabru de carne carbonizată, sulf și substanțe chimice. Este atât de inuman acel miros…”.

Soția acestuia spune că Wali a sunat-o în miez de noapte, la aproximativ o oră după atacul rușilor: „Încerca să-mi explice că au murit doi militari. Cred că voia să-i spun să se întoarcă acasă. Era îngrozitor de calm”. În cele din urmă, viața de familie a fost cea care a câștigat în fața dorinței de a-i ajuta pe ucraineni, spune Wali.

Îmi place teatrul de operațiuni, Dar în ucraina mi-am împins norocul. Am scăpat nevătămat și m-am gândit în sinea mea: «cât de departe pot arunca zarurile?!». Nu vreau să pierd ceea ce am aici, acasă! – Wali

Wali: „Ofițeri nepregătiți, nu știau…”

După ce a petrecut două luni în Ucraina, Wali face o evaluare „destul de dezamăgitoare” a desfășurării luptătorilor voluntari occidentali, care a început în martie, în urma unui apel al președintelui Volodimir Zelenski. Numărul voluntarilor care s-au prezentat – peste 20.000, conform diferitelor estimări – a fost atât de mare încât guvernul ucrainean a fost nevoit să înființeze urgent, pe 6 martie, Legiunea Internațională pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei.

Din păcate, spune Wali, pentru majoritatea celor care au venit să lupte împotriva armatei lui Vladimir Putin alăturarea la o unitate militară a fost o bătaie de cap.

Zelenski a făcut apel la toți, dar pe teren ofițerii erau complet nepregătiți. Nu știau ce să facă cu noi! – Wali

El și alți câțiva foști soldați canadieni au preferat inițial să se alăture Brigăzii Normande, o unitate privată de voluntari care acţiona de câteva luni în Ucraina, condusă de un fost militar din Quebec al cărui nume de război este Hrulf. Disensiunile s-au instalat rapid în rândul trupelor, astfel că un număr mare de luptători au părăsit unitatea.

Wali: „Mulți ajung cu pieptul umflat, dar pleacă din Ucraina cu coada între picioare”

Trei persoane care au dorit să-şi păstreze anonimatul au vorbit despre promisiuni de arme făcute de șeful Brigăzii Normande, care nu s-au concretizat niciodată. Unii dintre voluntari s-au trezit la aproximativ 40 de kilometri de frontul rusesc, fără echipament de protecție.

Cu un alt infanterist din Quebec poreclit Shadow, lunetistul din Quebec s-a alăturat în cele din urmă unei unități ucrainene care lupta în regiunea Kiev. Dar, din nou, găsirea unei arme cu care să lupți a fost extrem de grea.

Mulți ajung în Ucraina cu pieptul umflat, dar pleacă cu coada între picioare! – WALI

„Este un război al mașinilor”, în care soldații ucraineni extrem de curajoși suferă pierderi foarte mari din cauza bombardamentelor, dar ratează multe oportunități de a slăbi forţa inamicului pentru că le lipsesc cunoștințele tehnice militare, rezumă el.

Ultimele stiri

  • Canicula ne creşte substanţial factura la energie electrică. Cât plătim dacă ținem aerul condiționat deschis toată ziua
  • Nicuşor Dan anunță că l-a felicitat Ciolacu: „Mi-a spus că ar trebui să vorbim de viitorul Bucureştiului” – VIDEO
  • „Golden Gate de România” a ajuns o „tinichea”! Şoferii se plâng din nou de podul suspendat peste Dunăre, Brăila-Tulcea
  • Fâşia de pământ din mijlocul ţării „ruptă” de realitatea politică. Orașul în care niciun român nu a fost ales în Consiliul Local
  • Parlamentul schimbă legea pentru ca piloţii ucraineni să se pregătească în România! Cum arată proiectul de ordonanță de urgență
  • Scene dramatice, la un spital din Vâlcea. Un bărbat s-a aruncat de la etaj
  • Suma cu care va fi majorată „leafa” unui pensionar care încasează acum aproximativ 2.500 lei. Recalcularea, mană cerească!
  • Concluzia lui Rareş Bogdan: „Domnul Stănescu încearcă să îl împingă pe scări pe domnul Ciolacu”
  • Scandal cu iz sexual la o grădiniţă din Bucureşti. Chiar directoarea l-a dat în vileag pe educator
  • Ridicoli! Radu Mihaiu nu mai recunoaște rezultatul votului de la Sectorul 2 pentru a o credibiliza pe Clotilde Armand
  • Exit mobile version