AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Povestea lui Wali, „cel mai bun lunetist din lume”....

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Povestea lui Wali, „cel mai bun lunetist din lume”. Canadianul, dezvăluiri fără perdea de pe front / De ce a fugit din calea rușilor

waliRĂZBOI ÎN UCRAINA. Povestea lui Wali, „cel mai bun lunetist din lume”. Canadianul, dezvăluiri fără perdea de pe front / De ce a fugit din calea rușilor

La două luni după ce a răspuns apelului făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, lunetistul canadian Wali s-a întors acasă, în Quebec. Nevătămat, deși aproape că și-a pierdut viața acolo „și asta de mai multe ori”. Și dezamăgit de ce a găsit în Ucraina!

„Sunt norocos că sunt încă în viață”, mărturisește Oliver Lavigne-Ortiz, zis Wali, prezentat de mass-media occidentală drept „cel mai bun lunetist din lume”.

Wali: „Le-am spus să nu se expună, dar n-au ascultat”

Fost soldat al Regimentului 22 Regal, într-un interviu acordat La Presse în casa lui din zona Montreal.

Ultima sa misiune în regiunea Donbas, într-o unitate ucraineană care sprijinea noii recruți, i-a precipitat oarecum întoarcerea. Într-o dimineață, foarte devreme, în timp ce era în tranșee, expus tirurilor de artileri rusești, doi dintre recruți au ieșit din șanț pentru a fuma o țigară. „Le-am spus să nu se expună așa, dar nu m-au ascultat”, explică Wali.

Un foc de obuze „foarte precis” de la un tanc rusesc a lovit lângă ei. Scena descrisă lunetist este teribilă!

„A fost o explozie foarte puternică! Am văzut schijele trecând ca niște lasere. Corpul mi s-a tensionat, Nu mai auzeam nimic. a fost cu adevărat violent” – Wali

Wali a petrecut două luni în Ucraina

Canadianul a înțeles imediat că nu mai este nimic de făcut pentru cei doi frați de arme ucraineni care fuseseră loviți puternic: „Mirosea a moarte peste tot, este greu de descris; este un miros macabru de carne carbonizată, sulf și substanțe chimice. Este atât de inuman acel miros…”.

Soția acestuia spune că Wali a sunat-o în miez de noapte, la aproximativ o oră după atacul rușilor: „Încerca să-mi explice că au murit doi militari. Cred că voia să-i spun să se întoarcă acasă. Era îngrozitor de calm”. În cele din urmă, viața de familie a fost cea care a câștigat în fața dorinței de a-i ajuta pe ucraineni, spune Wali.

Îmi place teatrul de operațiuni, Dar în ucraina mi-am împins norocul. Am scăpat nevătămat și m-am gândit în sinea mea: «cât de departe pot arunca zarurile?!». Nu vreau să pierd ceea ce am aici, acasă! – Wali

Wali: „Ofițeri nepregătiți, nu știau…”

După ce a petrecut două luni în Ucraina, Wali face o evaluare „destul de dezamăgitoare” a desfășurării luptătorilor voluntari occidentali, care a început în martie, în urma unui apel al președintelui Volodimir Zelenski. Numărul voluntarilor care s-au prezentat – peste 20.000, conform diferitelor estimări – a fost atât de mare încât guvernul ucrainean a fost nevoit să înființeze urgent, pe 6 martie, Legiunea Internațională pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei.

Din păcate, spune Wali, pentru majoritatea celor care au venit să lupte împotriva armatei lui Vladimir Putin alăturarea la o unitate militară a fost o bătaie de cap.

Zelenski a făcut apel la toți, dar pe teren ofițerii erau complet nepregătiți. Nu știau ce să facă cu noi! – Wali

El și alți câțiva foști soldați canadieni au preferat inițial să se alăture Brigăzii Normande, o unitate privată de voluntari care acţiona de câteva luni în Ucraina, condusă de un fost militar din Quebec al cărui nume de război este Hrulf. Disensiunile s-au instalat rapid în rândul trupelor, astfel că un număr mare de luptători au părăsit unitatea.

Wali: „Mulți ajung cu pieptul umflat, dar pleacă din Ucraina cu coada între picioare”

Trei persoane care au dorit să-şi păstreze anonimatul au vorbit despre promisiuni de arme făcute de șeful Brigăzii Normande, care nu s-au concretizat niciodată. Unii dintre voluntari s-au trezit la aproximativ 40 de kilometri de frontul rusesc, fără echipament de protecție.

Cu un alt infanterist din Quebec poreclit Shadow, lunetistul din Quebec s-a alăturat în cele din urmă unei unități ucrainene care lupta în regiunea Kiev. Dar, din nou, găsirea unei arme cu care să lupți a fost extrem de grea.

Mulți ajung în Ucraina cu pieptul umflat, dar pleacă cu coada între picioare! – WALI

„Este un război al mașinilor”, în care soldații ucraineni extrem de curajoși suferă pierderi foarte mari din cauza bombardamentelor, dar ratează multe oportunități de a slăbi forţa inamicului pentru că le lipsesc cunoștințele tehnice militare, rezumă el.

author avatar
Andreea Vlad
1.249 afisari

7 COMENTARII

  1. ce a facut fute vant? a tras 2 focuri si a sters-o? mare luptator! era ud la cur cand a cazut obuzul langa el?

  2. Ăsta probabil a aflat că există un stat artificial Ucraina în februarie ’22 când au atacat rușii fosta gubernie; mort de foame in tara lui de poponari a zis că-i el marele zeu al răzbelului cu lunetă, sigur n-au venit nici banii, nici valoric nici la timp, și-a plecat acasă ” mândru și dezamăgit ” la ” nevasta ” bărbată. Bă, da’ prost de prost sunt ” eroii ” ăștia!

  3. Acest junky gunoi canadian care se baga in seama trebuia lichidat in ucraina ,pedofilii drogati mercenari cu atitudine nazista din NATO trebuie executati,Victorie pentru Rusia impotriva drogatului Jeglensky si fatalai NATO

  4. E bun dar ucrainenii sunt si ei si chiar incercuieste lunetisti numai ieri au prins 11 lunetisti. Asta inseamna o umilinta pt Rusia deoarece in propaganda lor de armata spuneau ca aveau lunetisti celebrii. De fapt germanii faceau ravagii iar rusii fugeau pe capete.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger