AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Polonia cere aprobarea Germaniei pentru a livra tancuri Leopard...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Polonia cere aprobarea Germaniei pentru a livra tancuri Leopard / „Chiar și fără acordul lor”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, luni, că țara sa va solicita acordul Berlinului pentru a livra Ucrainei tancuri Leopard fabricate în Germania. Morawiecki s-a angajat și să creeze o coaliție de țări gata să livreze aceste tancuri Ucrainei.

„Vom cere un astfel de acord, dar este o chestiune secundară”, a declarat Mateusz Morawiecki reporterilor. „Chiar dacă nu obținem acordul lor, vom da tancurile noastre Ucrainei”, a adăugat el, amintind că țara sa încearcă să creeze o „coaliție” de țări gata să livreze tancuri ucrainenilor.

Berlinul spune că „nu se opune”

De partea sa, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a declarat duminică, într-un interviu, că Germania este pregătită să permită Poloniei să livreze tancuri Leopard Ucrainei, care insistă să le primească, informează L`Express.

Polonia și Finlanda s-au oferit să livreze tancuri Leopard pe care le dețin, dar au nevoie de aprobarea oficială a Berlinului pentru reexport. Mateusz Morawiecki a postat deja duminică pe Twitter: „Nu vom sta deoparte și vom privi cum Ucraina sângerează până la moarte. Dacă nu obținem acordul Germaniei cu privire la tancuri Leopard, vom construi o coaliție mai mică de țări dispuse să doneze o parte din tancurile lor moderne unei Ucraine combatante”.

Guvernul german se află sub o presiune tot mai mare pentru a furniza Ucrainei tancuri grele Leopard 2, care ar putea avea un impact semnificativ pe câmpul de luptă împotriva trupelor rusești.

Germania nu se va „opune” dorinței Poloniei de a furniza tancuri Leopard Ucrainei, care a făcut presiuni pentru acestea, dacă Varșovia va cere permisiunea, a declarat duminică Annalena Baerbock. „Dacă am fi întrebați, nu ne-am opune”, a declarat ministrul Partidului Verzilor, care guvernează în coaliție cu social-democrații lui Olaf Scholz și cu liberalii, în legătură cu livrarea tancurilor de fabricație germană către Kiev.

author avatar
Tudor Borcea