AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski....

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski. Răspuns precaut din partea Occidentului

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski. Răspuns precaut din partea Occidentului / Foto: Facebook

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a promovat energic planul său de pace, un plan în 10 puncte, pe care l-a discutat cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden, îndemnând liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace bazat pe acest document.

Liderul de la Kiev și-a anunțat prima dată formula de pace la un summit din noiembrie al țărilor G20.

Ce a pus pe masă Zelenski

1.Securitatea radiologică și nucleară, concentrându-se pe restabilirea siguranței în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.

2. Securitatea alimentară, inclusiv protejarea și asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace națiuni din lume.

3. Securitatea energetică, cu accent pe restricțiile de preț asupra resurselor energetice rusești, precum și pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, jumătate din aceasta fiind afectată de atacurile rusești.

4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, inclusiv a prizonierilor de război și a copiilor deportați în Rusia.

5. Restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU, despre care Zelenski a spus că „nu poate fi negociată”.

6. Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

7.Justiție, inclusiv înființarea unui tribunal special pentru crimele de război rusești.

8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe înlăturareaminelor și refacerea instalațiilor de tratare a apei.

9. Prevenirea escaladării conflictului și construirea unei arhitecturi de securitate în spațiul euro-atlantic, inclusiv garanții pentru Ucraina.

10. Confirmarea încheierii războiului, incluzând un document semnat de părțile implicate.

Rusia a respins planul Kievului și nu dă înapoi

În decembrie, Zelenski i-a îndemnat pe liderii G7 să susțină ideea sa de Summit global pentru pace, în iarnă, și care se va concentra asupra planului de pace „în ansamblu sau asupra unor puncte specifice în particular”.

Rusia a respins luna aceasta propunerea de pace a lui Zelenski, iar Moscova a reiterat marți că nu va renunța la nici un teritoriu pe care l-a luat cu forța, aproximativ o cincime din Ucraina, pe care spune că l-a anexat.

Președintele ucrainean a fost într-o avalanșă diplomatică prezentându-și planul liderilor lumii, inclusiv lui Joe Biden, președintelui francez Emmanuel Macron și premierului indian Narendra Modi, a cărui țară a preluat președinția G20.

Sprijinul lumii occidentale pentru armata ucraineană s-a ridicat la miliarde de dolari, în frunte cu Washingtonul, iar națiunile s-au grăbit să ajute Kievul cu deminarea și repararea infrastructurii energetice.

Răspuns precaut din partea Occidentului

Dar răspunsul la planul de pace al lui Volodimir Zelenski și la summitul de pace propus de acesta a fost mai precaut, scrie Reuters, care a prezentat acest plan.

În timpul vizitei președintelui ucrainean la Washington, săptămâna trecută, Joe Biden a declarat, în remarci publice, doar că el și Zelenski „împărtășesc exact aceeași viziune” pentru pace și că SUA se angajează să se asigure că Ucraina se poate apăra singură.

Liderii G7 au declarat că s-au angajat să aducă pacea în Ucraina „în conformitate cu drepturile sale consacrate în Carta ONU”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că șansele pentru orice discuții de pace sunt mici în viitorul apropiat.

„Cred că confruntarea militară va continua și cred că va trebui să așteptăm în continuare un moment în care vor fi posibile negocieri serioase pentru pace”, a declarat el.

author avatar
Tudor Borcea