AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Pierderile militare ale Kievului, un secret bine păstrat de...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Pierderile militare ale Kievului, un secret bine păstrat de Zelenski

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Pierderile militare ale Kievului, un secret bine păstrat de Zelenski

În timp ce experții occidentali sunt de acord în a estima că câteva mii de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei în Ucraina, aproape nici o informație nu apare, pe de altă parte, cu privire la pierderile armatei ucrainene, care rezistă cu tenacitate de aproape cinci săptămâni.

„Nu știm prea multe despre rata pierderilor forțelor ucrainene. În realitate, nu știm nimic despre asta”, rezumă Michael Kofman, expert la think tank-ul american CNA.

Cifrele oficiale, imposibil de verificat

În logica războiului, rușii și ucrainenii sunt zgârciți cu datele despre pierderile lor umane. Iar cifrele oficiale, care sunt imposibil de verificat, sunt probabil subestimate în scopuri propagandistice.

Statul major rus a recunoscut vinerea trecută moartea a 1351 dintre militarii săi și 3825 de răniți, după o primă evaluare oficială, la începutul lunii martie, de 500 de morți, scrie TVA Nouvelles.

De partea sa, NATO estimează că din cei 150.000 – 200.000 de soldați ruși dislocați în Ucraina, între 30.000 și 40.000 dintre ei nu mai sunt apți să lupte, fie pentru că au fost uciși, fie pentru că au fost răniți sau luați prizonieri, după intrarea într-un război care a scos la lumină slăbiciuni tactice și logistice semnificative.

Kievul, la rândul său, a oferit doar două bilanțuri, din 24 februarie. Cel mai recent, din 12 martie, raportează că 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși. Conform raportului standard conform căruia, în timp de război, o armată are trei soldați răniți pentru fiecare soldat ucis, armata ucraineană ar avea cel puțin peste 5000 de oameni scoși din luptă. O cifră, din nou, care nu ar corespunde realității.

Pentru partea ucraineană, „chestiunea resurselor este un factor major de incertitudine, datorită eficienței propagandei Kievului și a disciplinei informaționale a combatanților. Nu se cunoaște situația forțelor Kievului, care trebuie să fi suferit și ele pierderi grele”, subliniază o notă recentă a Fundației pentru Cercetare Strategică (FRS).

Avantajul apărării

Cu toate acestea, s-ar părea că armata ucraineană, aflată în poziție defensivă, a suferit mai puține pierderi decât armata rusă, potrivit mai multor observatori. „Conflictul din Ucraina oferă o demonstrație excelentă a principiului clausewitzian conform căruia forța defensivă se uzează mai puțin decât cea care atacă”, notează FRS.

„Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât forțele ucrainene au adoptat moduri tactice de acțiune care sunt adesea mai mult război de gherilă de înaltă tehnologie decât confruntarea convențională, pentru a evita puterea de foc rusă”.

Acest lucru este dovedit în special de pierderile materiale înregistrate de site-ul oryxspioenkop.com, pe baza fotografiilor sau videoclipurilor culese pe câmpul de luptă: marți, site-ul a numărat 318 tancuri pierdute (distruse, avariate, abandonate sau capturate) pentru Rusia, peste 550 de vehicule blindate, 16 avioane de vânătoare, 35 de elicoptere și 2 nave, față de 79 de tancuri pierdute de ucraineni, mai puțin de 200 de vehicule blindate, 12 avioane de vânătoare și 13 nave.

„Ucrainenii s-au pregătit bine, și-au distribuit perfect mijloacele”, argumentează o sursă militară occidentală.

Capabilitățile ucrainene sunt cu siguranță mai limitate decât cele ale armatei ruse. Dar conflictul care a început în 2014 împotriva separatiștilor pro-ruși din Donbas a determinat autoritățile pro-occidentale ucrainene să-și apropie armata de standardele NATO. Bugetul militar s-a triplat la peste 3,5 miliarde de euro în 2021 și au fost adoptate reforme pentru a îmbunătăți comanda.

Sprijin vital din Occident

SUA au oferit 2,5 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei din 2014, iar instructori de la aliații NATO, precum Canada și Marea Britanie, au oferit pregătirea pentru luptă.

Armata ucraineană beneficiază și de contribuția crucială a armelor străine, în special a dronelor de luptă TB2 de la producătorul turc Bayraktar, sau a rachetelor antitanc britanice și americane, pe care țările NATO le-au continuat să furnizeze țării încă de la începutul conflictul.

În fine, dacă pe hârtie raportul de putere este copleșitor în favoarea rușilor, ucrainenii au un mare rezervor de forțe. Celor 130.000 de oameni ai forței operaționale terestrerestre li se adaugă sute de mii de rezerviști și batalioane de voluntari.

„Pierderile ucrainene sunt probabil substanțiale, dar forțele lor combatante sunt de fapt mai mari decât cele ale rușilor pentru că au mii de voluntari ucraineni și străini”, a declarat un expert britanic în conflicte armate, sub pretextul anonimatului. Astfel, „numărul de personal nu este o problemă pentru Ucraina”, estimează el.

author avatar
Tudor Borcea
857 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu se știe exact numărul pierderilor și efectele distrugerilor suferite de ucraineni deoarece Zelinski și occidentalii se ocupă cu evaluarea pierderilor rușilor.

  2. Nu stiu, nu le pasa, nu se numara pentru ca cine lupta sant mercenarii straini, Daca sant bani si din astia sant

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger