AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Pentagonul spune de ce Rusia nu avansează. Punctul slab...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Pentagonul spune de ce Rusia nu avansează. Punctul slab al lui Putin

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Pentagonul spune de ce Rusia nu avansează. Punctul slab al lui Putin

Rusia, care tocmai a anunțat extinderea ofensivei împotriva Ucrainei, pare „din ce în ce mai frustrată” de rezistența fermă a armatei ucrainene, potrivit Pentagonului, care se pregătește să ofere armate suplimentare armatei ucrainene.

„Estimăm că peste 50% din forța pe care președintele rus Vladimir Putin a acumulat-o împotriva Ucrainei (…) este angajată” în țară, a declarat, sub anonimat, un înalt oficial al Departamentului american al Apărării, cu anonimatul cerut.

Un avans sub așteptările Moscovei

El s-a exprimat sâmbătă, cu câteva minute înainte de un anunț al Ministerului rus al Apărării conform căruia „toate unitățile au primit ordin să extindă ofensiva în toate direcțiile”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat rezistența țării sale, spunând că „ spart planul Rusiei și că armata rusă „nu a obținut nici un avantaj”.

Pentagonul estimează că, de când Rusia și-a lansat ofensiva militară, în zorii zilei de joi, 24 februarie, forțele sale care s-au masat în nordul, estul și sudul Ucrainei – peste 150.000 de soldați, tancuri, bombardiere, rachete – nu au avansat la fel de repede cum a sperat Moscova.

„Continuăm să vedem semne ale unei rezistențe ucrainene viabile”, a spus înaltul oficial american. „Credem că rușii sunt din ce în ce mai frustrați de pierderea de impuls în ultimele 24 de ore, în special în nordul Ucrainei”.

Potrivit estimărilor Pentagonului, rezistența este cea mai puternică este la nord de Kiev și în jurul orașului Harkov, în estul țării.

Putin i-a subestimat pe ucraineni

Până sâmbătă, forțele ruse nu au preluat încă controlul asupra niciunui oraș ucrainean și încă nu au preluat controlul asupra spațiului aerian ucrainean, a adăugat oficialul, scrie Boursorama.

„Apărarea antiaeriană a Ucrainei, inclusiv aeronavele sale, rămâne operațională și continuă să lupte și să interzică accesul aeronavelor rusești în anumite zone ale țării”, a subliniat el.

Forțele ruse au rămas blocate sâmbătă la aproximativ 30 de kilometri nord de Kiev, a menționat el, subliniind însă că situația se poate schimba rapid.

Forțele ruse „sunt frustrate de (…) o rezistență ucraineană foarte hotărâtă care le-a încetinit”, a insistat el. „Pe baza observațiilor noastre, această rezistență este mai mare decât au anticipat rușii”.

Occidentul, inclusiv SUA, continuă să ofere asistență Ucrainei, inclusiv arme și muniții, a menționat el. Șeful diplomației americane Antony Blinken a anunțat sâmbătă un nou ajutor militar imediat pentru Ucraina în valoare de 350 de milioane de dolari, pentru a ajuta Kievul să lupte cu invazia rusă.

author avatar
Tudor Borcea
716 afisari

4 COMENTARII

  1. RE:”forțele ruse nu au preluat încă controlul asupra niciunui oraș ucrainean ”
    Aici este vorba despre Abel si Cain! Voi vretzi sa vedetzi Harkovu sau Kievul ca … Aleppo? Cu manushi baietzi … la tratative!

  2. Tudor , la inceputul articolului s-a strecurat o greseala :” potrivit Pentagonului , care se pregateste sa ofere ARMATE suplimentare armatei ucrainene ” . ARME , nu ARMATE !

    • Asta se intampla cand traduci cu Google Translate…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger