AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Pentagonul spune cât va dura conflictul. Putin s-ar putea...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Pentagonul spune cât va dura conflictul. Putin s-ar putea să nu apuce pacea

Potrivit Pentagonului, rușilor le va mai lua încă 7 zile pentru a înconjura Kievul și între 4 și 6 săptămâni pentru a prelua controlul Ucrainei.

Totuși, conflictul – din nou conform SUA – va dura mult timp, chiar 10-20 de ani, și nu va avea un rezultat pozitiv pentru trupele lui Putin, scrie Corriere della Sera.

Războiul din Ucraina nu se derulează așa cum a socotit Moscova. Rușii nu se așteptau la rezistența militară și civilă de care au dat dovadă ucrainenii și care a încetinit, deocamdată, avansul deocamdată.

Țarul e nemulțumit, vrea rezultate

Inițial, Kremlinul s-a gândit la un război fulger, dar rușii nu au reușit, cel puțin până la 1 martie, să cucerească definitiv nici unul din obiectivele majore, scrie Corriere della Sera.

Dificultățile – logistice și militare – întâmpinate în primele șapte zile de luptă au forțat Kremlinul să intensifice bombardamentele asupra orașelor și obiectivelor civile, înscriind aceste atacuri în categoria crimelor de război.

Vladimir Putin este nemulțumit și vrea rezultate, de unde și ofensiva ucigașă asupra orașului Harkov, în timp ce convoiul lung de 60 de km care se îndrepta spre Kiev este oprit la aproximativ 40 km de capitala ucraineană.

Totuși , studiind câmpul de luptă și ceea ce s-a întâmplat în prima săptămână, Pentagonul a estimat că, pentru a prelua controlul asupra Ucrainei, rușii vor avea nevoie de 4-6 săptămâni. Potrivit Departamentului Apărării, care a oferit marți informații actualizate Congresului, rușii vor avea nevoie de încă o săptămână pentru a putea înconjura Kievul și de aproximativ o lună pentru a prelua controlul asupra orașului.

Nu este clar însă, la Washington, ce tactică vor folosi rușii: dacă vor sugruma treptat orașul, întrerupând proviziile sau se vor lupta stradă cu stradă, ceea ce ar fi echivalentul unui măcel.

Analiştii se întreabă cât vor putea rezista forţele ucrainene şi, mai ales, cât vor dura proviziile, militare şi alimente. O prognoză sumbră avertizează că în decurs de o săptămână ucrainenii vor rămâne fără muniție.

Sancțiunile vor afecta și armata

De asemenea, rămâne de văzut dacă rușii se vor limita la cucerirea Kievului și a părții de est a țării, sau dacă vor ținti apoi spre Liov și vor ajunge la granița poloneză.

Aliații NATO în schimb cred că forțele ucrainene pot rezista mult timp : în timp ce rușii nu sunt obișnuiți cu situația de pe teren și majoritatea soldaților nici nu știau că vor intra în război în Ucraina, armata de la Kiev a fost rutinată și activă, timp de opt ani, în luptele din Donbas .

În plus, povara sancțiunilor oocidentale ar putea începe să se simtă asupra forțelor ruse.

Potrivit Ministerului de Externe britanic, conflictul ar putea continua timp de zece ani, în timp ce Pentagonul, în actualizarea de marți, ar fi vorbit despre un război „cu durată între 10 și 20 de ani, pe care rușii, în cele din urmă, îl vor pierde”.

author avatar
Tudor Borcea
1.809 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger