AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Papa Francisc nu poate aduce pacea / „Să nu-i...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Papa Francisc nu poate aduce pacea / „Să nu-i zgârie ursul rus pe catolici”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Papa Francisc nu poate aduce pacea / „Să nu-i zgârie ursul rus pe catolici”

Săptămânalul polonez Polityka publică pe prima pagină un articol despre înclinațiile pro-ruse ale Papei Francisc. Publicația concluzionează că acestea se datorează în mare parte „Ostpolitik-ului” Sfântului Scaun, care preferă „să evite să zgândăre ursul rus” în legătură cu războiul din Ucraina.

Poziția ambiguă a Papei Francisc cu privire la agresiunea rusă în Ucraina este un subiect de preocupare pentru presa poloneză în această săptămână, până într-acolo încât două săptămânale, începând cu Polityka, i-au consacrat primele pagini.

Eșecul papei de a aduce pacea în Ucraina

Pe copertă, șeful Bisericii Catolice salută mulțimea sub forma unui ”Z” – celebrul semn folosit de tancurile rusești în războiul din Ucraina. Într-un lung articol analitic, revista social-liberală poloneză remarcă eșecul flagrant al Papei Francisc de a aduce pacea în Ucraina.

„El este incapabil să își folosească autoritatea morală, prietenia sa cu patriarhul Kirill, contactele sale cu Putin sau diplomația Vaticanului pentru a opri vărsarea de sânge. Chiar și solicitarea aparent evidentă a Vaticanului de a se face un armistițiu în timpul Paștelui ortodox pentru a evacua în siguranță civilii ucraineni din Mariupol a eșuat”, spune autorul articolului.

„Lătratul NATO la ușa Rusiei”

Acest lucru a fost agravat de comentariile liderului catolic în cotidianul italian Corriere della Sera, care a sugerat că comportamentul lui Vladimir Putin ar fi putut fi legat de faptul că „NATO lătra la ușa Rusiei”.

În căutare de explicații, Polityka trece în revistă diferitele teorii și argumente care ar putea lămuri atitudinea Papei, scrie Courrier International. Una dintre ele este că sfântul părinte nu este de pe continentul european, ci din America Latină. „În lumea latino-americană, Occidentul și SUA sunt percepute negativ de mulți. La fel ca Rusia în Europa – mai ales în perioada post-comunistă”, explică Polityka

Deși Polityka înțelege că Vaticanul nu-și poate da binecuvântarea pentru transporturile de arme, consideră că „ar trebui să se abțină de la a specula că furia lui Putin este rezultatul unei provocări și că războiul a fost cauzat de «alții»”.

„Să nu-i zgârie ursul pe catolici”

Săptămânalul explică, de asemenea, că atitudinea papală își are rădăcinile mai ales în „Ostpolitik”-ul („politica răsăriteană”, termen inițial folosit pentru reorientarea politicii Republicii Federale Germania în timpul cancelarului Willy Brandt) Sfântului Scaun.

„Papa și diplomația papală încă mai cred că drumul spre Kiev trece prin Moscova și nu invers. În această privință, Vaticanul continuă să urmeze doctrina cardinalului Pietro Parolin, la care Papa face cu ușurință referire, de a «evita zgândărirea ursului» în speranța că ursul nu-i va zgâria pe catolici și structurile lor ecleziastice”.

Autorul, care consideră că acest război a îngropat orice speranță a unei „Europe creștine care să respire prin cei doi plămâni ai săi”, concluzionează că cheile păcii nu constau într-o mutare în Rusia, ci în „sancțiuni și solidaritate occidentală, ajutor militar pentru cel agresat și condamnarea morală și politică a agresorului”.

author avatar
Tudor Borcea