AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Palestinienii spun de ce Occidentul lucrează cu „două măsuri”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Palestinienii spun de ce Occidentul lucrează cu „două măsuri”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Palestinienii spun de ce Occidentul lucrează cu „două măsuri”

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a subliniat duminică „standardele duble” ale Occidentului, grăbit să invoce dreptul internațional pentru a impune sancțiuni Rusiei care a invadat Ucraina, dar nu și Israelului pentru „crimele sale din teritoriile palestiniene”.

Autoritatea Palestiniană nu a condamnat invazia Ucrainei de către Rusia, o țară membră a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu și care recunoaște oficial Palestina ca stat, spre deosebire de SUA și de majoritatea țărilor europene.

Occidentul presează  pentru condamnarea Rusiei

Această reticență i-a iritat pe diplomații occidentali din Ierusalim și din teritoriile palestiniene. Multe surse diplomatice occidentale au raportat cereri adresate Autorității Palestiniene, inclusiv din partea UE, pentru a condamna invadarea Ucrainei.

Duminică, în cadrul unei conferințe de presă alături de șeful diplomației americane Antony Blinken, Abbas (87 de ani)  a denunțat „dubla măsură” a Occidentului cu privire la dosarele Ucrainei și ale teritoriilor palestiniene, informează Arab News.

„Evenimentele actuale din Europa au scos la iveală standarde duble”, a spus Abbas. „În ciuda crimelor ocupației israeliene, care echivalează cu epurare etnică și discriminare rasială și care au fost recunoscute de organizațiile internaționale pentru drepturile omului, (…) nu găsim pe nimeni care să tragă la răspundere Israelul acționând ca un stat deasupra legii”.

Amnesty International, Human Rights Watch și ONG-ul israelian B’Tselem acuză Israelul că a instituit un regim de „apartheid” împotriva palestinienilor.

Pentru Hanane Achraoui, fost membru al comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei ,refuzul palestinian de a condamna Rusia nu arată un sprijin explicit pentru Moscova, ci arată un sentiment de „ipocrizie” din partea occidentalilor care au impus rapid sancțiuni asupra Rusia, dar nu asupra Israelului pentru politica sa în teritoriile palestiniene ocupate.

„Nu suntem de partea Rusiei, dar simțim o nedreptate”, a spus ea.

author avatar
Tudor Borcea