AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. ONU acuză Rusia că va declanșa foamete pe tot...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. ONU acuză Rusia că va declanșa foamete pe tot globul

În fața Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată marți că a provocat o „criză alimentară mondială” și că a pus oamenii în pericol de „foamete” prin declanșarea unui război împotriva Ucrainei, „grânarul Europei”.

Președintele rus „Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară mondială. Și el este cel care o poate opri”, a lansat numărul doi al diplomației americane Wendy Sherman în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate dedicată situației umanitare din Ucraina.

„Rusia și Putin, singurii responsabili”

Pentru secretarul de Stat adjunct, „Rusia și președintele Putin poartă singuri responsabilitatea pentru că au început războiul în Ucraina și pentru consecințele acestui război asupra securității alimentare mondiale”.

Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Rivière, a mers pe aceeași linie și a spus că „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei crește riscul de foamete în întreaga lume. Populațiile țărilor în curs de dezvoltare sunt primele afectate”.

„Rusia va încerca cu siguranță să ne facă să credem că sancțiunile adoptate împotriva ei sunt cele care dezechilibrează securitatea alimentară globală”, a adăugat diplomatul francez, scrie Boursorama.

Rusia denunță iar „isteria Occidentului”

Ceea ce s-a și întâmplat. Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a replicat: „Motivele reale ale turbulențelor serioase de pe piețele alimentare mondiale nu se datorează în nici un caz acțiunilor Rusiei, ci mai degrabă isteriei necontrolate a sancțiunilor lansate de Occident împotriva noastră”.

Înainte de invadarea Ucrainei, Moscova denunța tot ca „isterie occidentală” informațiile SUA și aliaților cu privire la un atac comandat de Putin.

Cu toate acestea, a avertizat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Joyce Msuya, conflictul din Ucraina „amenință să înrăutățească lucrurile pentru cele mai mari crize umanitare din lume, cum ar fi în Afganistan, Yemen și în Cornul Africii”.

Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, și Wendy Sherman, au amintit că Ucraina și Rusia erau „producători majori” de cereale, reprezentând „30% din exporturile mondiale de grâu, 20% de porumb și 75% ulei de floarea soarelui”.

„50% din cerealele pe care le cumpărăm provin din Ucraina și am hrănit 125 de milioane de oameni” înainte de război, a subliniat Beasley, avertizând asupra impactului „devastator” pe care criza îl va avea asupra operațiunilor Programului Alimentar Mondial.

author avatar
Tudor Borcea