AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. O ofensivă rusă majoră în mijlocul iernii? Pretext pentru...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. O ofensivă rusă majoră în mijlocul iernii? Pretext pentru noi arme pentru Kiev / Cum și ce ar ataca Putin

RĂZBOI ÎN UCRAINA. O ofensivă rusă majoră în mijlocul iernii? Pretext pentru noi arme pentru Kiev / Cum și ce ar ataca Putin / Foto: printscreen

Oficialii ucraineni continuă să spună că Rusia pregătește o „vastă ofensivă de iarnă”. O perspectivă care poate părea surprinzătoare pentru o armată rusă prezentată adesea ca un contigent într-o stare deloc bună. Dar, în absența unui asalt pe scară largă, Moscova ar putea într-adevăr profita de această perioadă pentru a efectua atacuri localizate.

În ciuda zăpezii, a frigului și a recentelor succese militare ucrainene, Rusia se pregătește să lanseze o ofensivă majoră în această iarnă, au declarat oficialii ucraineni presei internaționale încă din 14 decembrie.

Rușii „plănuiesc atacuri pe scară largă cu infanterie”, a asigurat duminică, 18 decembrie, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pentru New York Times. Cu trei zile mai devreme, liderul ucrainean și șeful armatei sale, Oleksandr Sirski, au făcut aceeași observație într-un articol din The Economist.

Operațiune de comunicare ucraineană?

Potrivit unor oficiali militari ucraineni, se vorbește chiar de o nouă tentativă rusă de a cuceri Kievul înainte de sfârșitul iernii, afirmă cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Valeri Zalujni, comandantul armatei ucrainene, a indicat că rușii și-ar putea intensifica eforturile în Donbas, ar putea viza orașul Dnipro (la nord de Zaporojia) sau chiar ar putea încerca să ajungă la Kiev din Belarus.

Aceste afirmații ucrainene sunt surprinzătoare. Majoritatea observatorilor care urmăresc evoluțiile de pe frontul din Ucraina, cum ar fi Institute for the Study of War (SUA), subliniază de câteva săptămâni că armata rusă își consolidează în prezent pozițiile defensive.

O succesiune de eșecuri militare rusești din ultimele săptămâni – inclusiv pierderea notabilă a orașului Herson la începutul lunii noiembrie – și rapoartele privind lipsa cronică de echipament în rândul soldaților ruși sugerează, de asemenea, că un fel de armistițiu de iarnă ar fi putut permite rușilor să se întărească. „Este clar că nu au mijloacele logistice pentru a desfășura o operațiune majoră în acest moment”, spune Jeff Hawn, specialist în probleme militare rusești și consultant extern al New Lines Institute, un centru american de cercetare geopolitică, scrie France 24.

De aici și ipoteza că Kievul ar fi înnegrit oarecum imaginea pentru a se asigura că țările occidentale continuă să trimită echipamente militare în Ucraina, subliniază New York Times.

Într-adevăr, nu ar fi surprinzător ca Kievul să agite cu atâta vehemență spectrul unei „ofensive terestre majore” în viitor, sugerează Huseyn Aliyev, expert în conflictul Ucraina-Rusia la Universitatea din Glasgow. „În prezent, Occidentul trimite în principal apărări antiaeriene pentru a contracara bombardamentele rusești, dar, având în vedere luptele din jurul orașului Bahmut (est) și posibila dorință de a lansa o nouă contraofensivă, Kievul are nevoie și de echipamente terestre, precum tancuri și muniții”, a declarat Huseyn Aliyev.

Generali ruși care vor să-și salveze pielea

Cu toate acestea, avertismentele privind o „ofensivă de iarnă” a Rusiei nu reprezintă neapărat doar o uriașă operațiune de comunicare. „În prezent, există o creștere a mișcărilor de trupe și echipamente către pozițiile din Rusia din apropierea graniței”, spune Sim Tack, analist militar la Forces Analysis, o companie de monitorizare a conflictelor.

Expertul a observat o concentrare recentă de vehicule blindate noi și construirea de corturi în jurul bazelor militare din apropierea orașului Rovenki, la câțiva kilometri de granița ucraineană dintre Harkov și Lugansk. „Este posibil ca același fenomen să aibă loc în prezent și în alte baze militare de la granița ruso-ucraineană”, a spus el.

Această desfășurare de echipamente și de noi trupe poate fi un semnal de alarmă, dar „poate fi vorba, de asemenea, doar de trimiterea de echipamente și de oameni pentru a întări liniile de apărare”, ține să precizeze Sim Tack.

Ideea unei ofensive de iarnă are sens și din punct de vedere politic în Rusia. „După recentele eșecuri ale armatei ruse, Kremlinul caută țapi ispășitori, iar mulți generali vor dori rapid să obțină un fel de succes militar pentru a dovedi că sunt încă utili”, notează Jeff Hawn.

Acest lucru este cu atât mai urgent cu cât figuri de la marginea lumii militare rusești tradiționale – cum ar fi Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, și liderul militar cecen Ramzan Kadîrov – încearcă să-l convingă pe Vladimir Putin că pot face mai mult decât actualul stat major.

Mușcătura iernii

Acești militari ar dori, de asemenea, să atace cât mai curând posibil, deoarece „știu că avantajul tehnologic ucrainean, datorat sprijinului occidental, nu va face decât să crească pe măsură ce se va epuiza aprovizionarea cu echipamente militare în Rusia”, explică Jeff Hawn.

Chiar dacă asta înseamnă să înfrunte frigul din Ucraina. Toți experții intervievați de France 24 sunt de acord că armata rusă ar trebui să sufere mai mult din cauza iernii decât forțele ucrainene. „Ucrainenii au echipamente mai moderne și mai fiabile, în timp ce rușii nu au suficiente provizii pentru a rezista mult timp pe linia frontului”, notează Sim Tack.

Acesta este unul dintre motivele pentru care perspectiva mai multor ofensive rusești de recucerire a unor sate sau orașe – dar nu a unui mare atac pe întregul front – pare credibilă pentru acest specialist. Trupele rusești ar prefera să își petreacă iarna în orașe decât în adăposturi improvizate construite în câmp deschis.

În acest sens, „bătălia de la Bahmut este un exemplu de ceea ce ar putea fi pregătit: acest oraș nu este doar o poartă de intrare pentru a împinge ofensiva spre țintele strategice de la Slaviansk sau Kramatorsk, ci ar putea fi și o bază din spate pentru forțele rusești în timpul iernii”, rezumă Sim Tack.

 

author avatar
Tudor Borcea
347 afisari

4 COMENTARII

  1. MAI BORCEO , TU AI AUZIT DE POTEMKIN ?,AI AUZIT DE MARESALUL MUCAVA ?,
    IMAGINEA ATASATA ESTE O MOMEALA CA SI MOMEALA LUI POTEMKIN .

  2. Ori articolul asta e scris „la misto” ori autorul si cu expertii aia habar n-au de istoria militara a Rusiei, Incepand de la Napoleon (1812) si apoi pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial cel mai puternic aliat al Rusiei a fost iarna. Poate va documentati despre ofensivele de iarna din 1941 (Moscova), Stalingrad ( 19 noe 1942-31 ian.1943), Varsovia ( ian 1945) si le transmiteti si „ specialistilor” intervievati de presa occidentala.

  3. Individul isi insulta cititorii .Patrulaterul de cretini ai presei Jacota ,Borcea ,Stefan si Vlad.Daca astia sunt presa am ajuns sa traim vremuri grele.

  4. s-a vazut intentia lui putin de la momentul recrutarii cand s-au facut mobilizari din zonele ,,reci” ale rusiei

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger