AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. O nouă rundă de negocieri la Istanbul. Discuțiile au...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. O nouă rundă de negocieri la Istanbul. Discuțiile au loc în celebru Palat Dolmabahçe – FOTO

negocieriRĂZBOI ÎN UCRAINA. O nouă rundă de negocieri la Istanbul. Discuțiile au loc în celebru Palat Dolmabahçe - FOTO

A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene are loc marți, 29 martie, la Istanbul. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a invitat pe negociatori la discuții la Palatul Dolmabahce.

Este a doua rundă de negocieri pe teritoriul Turciei (după cele din Antalya), însă toate discuțiile anterioare nu s-au soldat cu niciun fel de soluții concrete pentru încetarea focului.

Abramovici, în rol de mediator

Oligarhul rus Roman Abramovici, suspectat că a fost otrăvit la începutul lunii la Kiev, urmează să joace rolul de mediator între cele două tabere.

Delegaţia ucraineană este condusă de ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, precum şi de Mihail Podolyak, şeful biroului preşedintelui. Echipa de negociere spune că prioritatea lor principală este să asigure o încetare a focului, deşi există scepticism cu privire la probabilitatea acestui lucru.

Printre altele, Rusia cere Ucrainei să renunţe la orice intenţie de aderare la NATO- o problemă asupra căreia preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este dispus să facă și compromisuri.

Erdogan a cerut restabilirea păcii

Înainte de începerea negocierilor, potrivit RIA Novosti, Abramovici a discutat cu Erdogan. Președintele turc a cerut delegațiilor ruse și ucrainene „să pună capăt acestei tragedii”, înaintea începerii discuțiilor.

„Continuarea războiului nu va aduce beneficii nimănui. Restabilirea păcii va aduce beneficii țărilor voastre și tuturor celorlalte. Voi, ca delegații, aveți responsabilitatea istorică pentru deciziile luate astăzi”, a Președintele turc la deschiderea rundei de negocieri de la Istanbul între Ucraina și Rusia.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, le-a dat și un sfat tuturor participanților. „Sfătuiesc pe oricine merge la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce și să nu bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta în primul rând.În al doilea rând, toate aceste povești – că cineva a auzit ceva pe undeva, că spun niște surse – sunt multe de acest fel, pentru că toată lumea este însetată de vești, de senzațional”, a spus ministrul.

author avatar
Andreea Vlad
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger