AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. O „armată IT” împotriva lui Putin se organizează în...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. O „armată IT” împotriva lui Putin se organizează în Silicon Valley

RĂZBOI ÎN UCRAINA. O „armată IT” împotriva lui Putin se organizează în Silicon Valley

Ucrainenii care lucrează la companiile de tehnologie occidentale se unesc pentru a-și ajuta patria asediată, cu scopul de a distruge site-urile web de dezinformare, de a încuraja rușii să se întoarcă împotriva guvernului lor și de a accelera livrarea de materiale medicale.

Ei caută, prin campanii  și petiții online, să convingă companii precum compania de securitate pe internet Cloudflare Inc, Google și Amazon să facă mai mult pentru a contracara invazia Rusiei în Ucraina.

„Sancțiunile nu sunt suficiente”

„Companiile ar trebui să încerce să izoleze Rusia cât mai mult posibil, cât mai curând posibil”, a spus Olexi Orieșko, inginer software la Google, cu origini ucrainene. „Sancțiunile nu sunt suficiente”, a adăugat el.

Olexi a fost unul dintre cei nouă activiști din domeniul tehnologiei intervievați de Reuters care sunt de origine ucraineană sau sunt imigranți ucraineni și care răspund la un apel al Kievului pentru a forma o „armată IT” alcătuită din voluntari.

Multe companii au rupt legăturile cu Rusia din cauza noilor restricții comerciale impuse de guvern, dar activiștii cer mai mult.

Securitatea cibernetică și dezinformarea rusă

Aceștia fac apel în special la companiile de securitate cibernetică, cerându-le să renunțe la clienții ruși, în special la editori, din cauza dezinformării pro-Krelin răspândită de aceștia. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, editorii ar fi mai vulnerabili la atacurile online, spun ei.

Igor Selețki, directorul executiv al producătorului de software CloudLinux din Palo Alto, a pledast pentru ca Cloudflare să renunțe la mai multe site-uri de știri rusești.

„Având în vedere că până și Elveția a luat parte, cred că ar fi o declarație semnificativă dacă Cloudflare ar face același lucru”, a scris el într-un e-mail adresat directorilor.

Cloudflare a spus că a reziliat unii clienți din cauza sancțiunilor și a început să examineze conturile semnalate în e-mailul lui Selețki, adăugând că procedează cu prudență, deoarece tăierea legăturilor ar pune în pericol siguranța clienților.

Google, chemată să acționeze

La Google, angajații, între care mulți cu origini ucrainene, au semnat o scrisoare internă către CEO-ul Sundar Pichai, prin care cerul gigantului de căutare pe internet să ofere mai mult ajutor Ucrainei și să-și modifice serviciile, cum ar fi hărți și instrumente de publicitate, potrivit unui inginer de software al companiei care a vorbit cu condiția anonimatului.

Google a refuzat să comenteze. În ultimele zile, el a interzis presei de stat ruse să acceseze instrumente de publicitate și distribuție și a consolidat măsurile de securitate pentru utilizatorii din Ucraina.

Amazon oferă deja bani în sprijinul Ucrainei

Activiștii caută, de asemenea, modalități de a perturba viețile civililor ruși, într-un efort de a slăbi sprijinul pentru războiul din Rusia.

O petiție online organizată de Stas Matvienko, CEO al companiei de comenzi de restaurant Allset din Los Angeles, a cerut dezvoltatorilor americani de divertisment, plăți, întâlniri și alte aplicații să blocheze accesul în Rusia.

Grupul de ajutor Nova Ukraine din Silicon Valley a cerut Amazon să acorde angajaților său timp pentru a organiza transporturi de material medical și alte provizii esențiale pe avioanele sale de marfă și vehiculele care se îndreaptă spre țările vecine Ucrainei, precum Polonia.

Amazon a refuzat să comenteze. În această săptămână, compania a anunțat că va dona până la 10 milioane de dolari organizațiilor care oferă sprijin în Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea