AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Kievul...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Kievul a obținut eliberarea a 215 militari, inclusiv comandanți de la Azovstal – FOTO

prizonieriRĂZBOI ÎN UCRAINA. Nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Kievul a obținut eliberarea a 215 militari, inclusiv comandanți de la Azovstal - FOTO / Foto: BBC News

Zece prizonieri de război au fost eliberaţi în cadrul unui schimb Ucraina-Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Printre prizonierii eliberați s-au numărat americani, britanici, suedezi, croaţi şi marocani.

Arabia Saudită a declarat că deținuții au fost transferați din Rusia în Arabia Saudită și că organizează întoarcerea lor în țările respective.

Schimb de prizonieri mediat de Arabia Saudită

Britanicul Aiden Aslin, condamnat la moarte după ce a fost capturat în estul Ucrainei, se află printre cei eliberaţi, transmite BBC. Tânărul în vârstă de 28 de ani a fost capturat împreună cu Shaun Pinner în aprilie, în timp ce lupta alături de puşcaşii marini ucraineni.

Britanicii și americanii condamnați la moarte, eliberați

Printe cei eliberați se numără și doi veterani americani care au fost reținuți de luni de zile de forțele rusești, au confirmat membrii familiilor lor pentru CNN.

Bărbații sunt Alexander John-Robert Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, și Andy Tai Ngoc Huynh, în vârstă de 27 de ani, din Hartselle, Alabama. Ei au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina la nord de Harkov în iunie.

Eliberarea lor a venit ca parte a unuia dintre cele mai importante schimburi de prizonieri din război de până acum, cu 215 soldați ucraineni eliberați – inclusiv comandanți ai regimentului Azov, care a apărat Mariupol – de Rusia.

Comandanții Regimentului Azov, eliberați în schimbul oligarhului ucrainean Viktor Medvechuk

În schimb, Ucraina a predat 55 de soldați ruși, printre care și oligarhul ucrainean pro-Kremlin, Victor Medvechuk, care se confrunta cu acuzații de trădare.

Premierul britanic Liz Truss a salutat miercuri anunțul „extrem de binevenit” al eliberării celor cinci britanici ținuți în captivitate de Rusia.

„O veste extrem de binevenită: cinci cetățeni britanici reținuți de pro-ruși în estul Ucrainei au fost repatriați în siguranță”, a scris Liz Truss pe Twitter, mulțumind atât președintelui ucrainean, cât și Arabiei Saudite, care a facilitat eliberările în cadrul unui schimb între Moscova și Ucraina.

author avatar
Andreea Vlad