Separatiștii ruși au încălcat acordul de încetare a focului. Noi explozii au avut loc pe frontul estic al Ucrainei noaptea trecută, potrivit presei internaționale.
Monitorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au raportat o creştere a bombardamentelor în regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, unde vineri au avut loc peste 1.400 de explozii, informează Reuters.
Misiunea specială de monitorizare a OSCE, care este desfăşurată în zona de conflict, a anunţat că a înregistrat în Doneţk un total de 553 explozii, iar alte 860 au fost raportate în regiunea învecinată Lugansk. Aceste cifre corespund situaţiei înregistrate vineri la ora 16:30 GMT, se arată într-un comunicat publicat sâmbătă seara.
Doi militari ucraineni au fost uciși
Misiunea de monitorizare a confirmat o victimă civilă într-o zonă din regiunea Doneţk, controlată de guvern. Situația tot mai tensionată din Ucraina a făcut primele victime și în rândul soldaților.
Doi militari ucraineni au fost uciși sâmbătă în urma confruntărilor cu separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas, transmite armata ucraineană, potrivit Reuters. Alţii au fost răniţi! Inclusiv jurnaliștii s-au aflat sub tiruri.
Conform celui mai nou bilanţ, anunţat de autorităţile ucrainene, alţi patru soldați sunt spitalizaţi în urma confruntărilor cu insurgenţi separatişti proruşi în regiunile Lugansk şi Doneţk.
Acesta este cel mai grav bilanţ al victimelor înregistrat în Donbas în ultimele 30 de zile. În ultimele 24 de ore au fost semnalate peste 70 de încălcări ale armistiţiului. Numărul de încălcări ale încetării focului a fost vineri de peste 1.500, comparativ cu 870 cu o zi înainte.
România oferă asistență umanitară
Uniunea Europeană va oferi asistenţă umanitară Ucrainei, a comunicat Comisia Europeană, potrivit site-ului 20Minutes.fr.
„Vom susţine pregătirea Ucrainei pentru toate scenariile posibile”, a transmis Comisia Europeană. România, Slovenia, Irlanda şi Austria vor furniza Ucrainei măşti medicale, mănuşi sterile, generatoare electrice, antibiotice şi dezinfectaţi.
Franţa va trimite sute de corturi, saltele, pături, saci de dormit, un spital mobil de 500 de locuri şi 3.000 de combinezoane de protecţie faţă de atacuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare.