AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Moscova și-a folosit cel mai nou avion de luptă...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Moscova și-a folosit cel mai nou avion de luptă împotriva Kievului. Ce misiune a avut „F-35-ul” rusesc

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Moscova și-a folosit cel mai nou avion de luptă împotriva Kievului. Ce misiune a avut „F-35-ul” rusesc / Foto: printscreen

Londra confirmă participarea avionului rusesc „invizibil” Su-57 „Felon” la misiuni împotriva Ucrainei.

De la începutul războiului din Ucraina, și în afară de loviturile efectuate cu rachete hipersonice Kinjal, forțele rusești se pare că au folosit foarte puțin echipamentele lor cele mai moderne, cum ar fi tancul T-14 Armata sau roboții de luptă de tip Uran.

În afara spațiului aerian ucrainean

Cu toate acestea, în octombrie anul trecut, Moscova a afirmat că a angajat avioane de vânătoare-bombardament Su-57 „Felon” de generația a cincea pentru raiduri împotriva sistemelor de apărare aeriană ucrainene.

„Tehnologia stealth implementată în timpul dezvoltării celei de-a cincea generații de avioane de luptă s-a dovedit a fi eficientă. Știm că avioanele Su-57 nu au fost niciodată detectate de radarele și instalațiile de apărare aeriană ale NATO în timpul misiunilor lor”, a declarat atunci o sursă apropiată Kremlinului, potrivit site-ului AviaPro. Evident, nu a fost posibil să se confirme în mod independent o astfel de afirmație la momentul respectiv.

Cu toate acestea, utilizarea avioanelor Su-57 Felon pentru misiuni în Ucraina nu ar fi fost surprinzătoare deoarece două prototipuri ale acestui avion au fost desfășurate pentru scurt timp în Siria în 2018.

Ministerul britanic al Apărării (MoD) a confirmat, luni, în cele din urmă că aeronavele Su-57 „Felon” au fost într-adevăr folosite de Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) pentru „misiuni împotriva Ucrainei” și nu în spațiul aerian ucrainean. Iar acest prim angajament a avut loc în iunie 2022, informează Opex 360.

„Misiunile (avioanelor Su-57) au fost probabil limitate la survolarea teritoriului rusesc și la lansarea de rachete aer-sol sau aer-aer cu rază lungă de acțiune” împotriva unor ținte din Ucraina, susține Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa zilnică a războiului ruso-ucrainean.

Aeronava solicitată ar fi printre cele cinci disponibile la centrul de testare 929 a zborurilor al VKS, cu sediul la Ahtubinsk. „Întrucât aceasta este singura bază de avioane Su-57 cunoscută, aceste avioane au fost probabil implicate în operațiuni împotriva Ucrainei”, au estimat serviciile secrete britanice.

Moscova nu și-a asumat riscuri

În ceea ce privește motivul pentru care aceste Su-57 nu au fost trimise în spațiul aerian ucrainean, ministerul a explicat că „prioritatea Rusiei este, cel mai probabil, evitarea daunelor de reputație” pentru Su-57 Felon care „ar rezulta din orice pierdere”.

Acest lucru ar reduce perspectivele de export și ar putea „compromite tehnologii sensibile”. Ministerul a adăugat: „Acest lucru este simptomatic pentru (…) aversiunea Rusiei față de risc în ceea ce privește utilizarea forțelor sale aeriene în război”.

Cu toate acestea, forțele aeriene ruse au pierdut deja 68 de avioane de la începutul conflictului din Ucraina, inclusiv bombardiere tactice și avioane de atac la sol.

Un alt motiv care nu a fost invocat de Londra este că numărul de Su-57 disponibile este redus. Cel puțin așa a fost în iunie, deoarece la sfârșitul anului trecut au fost livrate patru de la fabrica din Komsomolsk-pe-Amur.

Cu o anvergură a aripilor de aproximativ 14 metri, o lungime de 19,8 metri și o greutate la decolare de 35.000 kg, Su-57 „Felon” are patru compartimente de armament. Echipat cu radare în bandă L și X, poate zbura la viteze de Mach 2,42, la o altitudine de 19.000 de metri, cu o rază de acțiune cuprinsă între 2150 și 3500 km.

Se vorbește despre combinarea acestuia în misiuni cu drona de luptă S-70 Ohotnik-B, care este încă în curs de dezvoltare. Până în prezent, au fost comandate în total 76.

author avatar
Tudor Borcea
851 afisari

3 COMENTARII

  1. Jignești Suhoiul dacă-l compari cu mizeria muricană, ce naiba. La amerloci, tot ceea ce ține de armamente este aproape numai reclamă mincinoasă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger