AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Moscova scoate ruble pentru a recruta voluntari / Ce...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Moscova scoate ruble pentru a recruta voluntari / Ce salarii oferă Kremlinul

La patru luni de la invazia în Ucraina, armata rusă duce lipsă de trupe proaspete. În loc de o mobilizare generală, președintele Vladimir Putin a ales să scoată carnetul de cecuri pentru a atrage voluntari.

Armata rusă are mare nevoie de trupe proaspete în Ucraina. Este adevărat că reorientarea strategică făcută de Kremlin la sfârșitul lunii martie i-a permis să-și consolideze ocupația în sud și să facă progrese semnificative în regiunea Donbas, preluând întreaga provincie Lugansk.

Armata rusă nu are de ales

Armata rusă și-a concentrat artileria acolo și a profitat de imensa sa superioritate în materie de arme și muniții pentru a-și strivi țintele (Severodonețk, Lisiceansk) și pe apărătorii lor ucraineni sub un covor de bombe.

Eficientă, această strategie este, pe de altă parte, mult mai lentă decât cea, imaginată cândva de statul major rus, a unei succesiuni de străpungeri pentru a-i încercui pe ucraineni și a cuceri întregul Donbas.

De fapt, armata rusă nu are de ales. Este lipsită de soldați. Potrivit estimărilor serviciilor de informații britanice și americane, a pierdut între 16.000 și 20.000 de oameni de la 24 februarie, dintr-un total estimat de 230.000 în Ucraina, inclusiv forțele separatiste, scrie Ouest-France. Și probabil că trebuie înmulțit acest număr cu trei pentru a obține numărul total de soldați scoși din luptă (răniți, demoralizați etc.).

De mai multe săptămâni, cercurile cele mai naționaliste, din cadrul armatei, dar nu numai, îl îndeamnă pe Vladimir Putin să declare o mobilizare generală sau parțială pentru a face apel la marea rezervă de tineri rezerviști și recruți, dintre care 250.000 sunt chemați în fiecare an pentru un serviciu național de 12 luni.

Deocamdată, stăpânul Kremlinului consideră că prețul politic de plătit nu merită (încă?) . Mobilizarea, chiar și parțială, a tinerilor ruși ar însemna să recunoască în fața țării că „operațiunea militară specială” este într-adevăr un război.

De asemenea, Kremlinul are în minte emoția puternică stârnită chiar la începutul conflictului, când familiile au descoperit că tinerii care își făceau serviciul militar au fost trimiși în Ucraina „din greșeală”.

Salarii atractive: între 3.000 și 6.000 de dolari

În loc să mobilizeze, Kremlinul a optat, prin urmare, pentru strategia carnetului de cecuri, accelerând recrutarea de voluntari. Cele 85 de regiuni și districte autonome ale Federației Ruse au fost invitate la începutul lunii iulie să formeze batalioane de voluntari, afirmă corespondentul de război rus Maksim Fomin, citat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Mai multe media regionale rusești relatează despre recrutarea locală a bărbaților până la vârsta de 50 de ani, sau chiar 60 de ani, dacă aceștia au aptitudini speciale. Contractele, adesea pe șase luni, oferă salarii atractive: între 220.000 și 350.000 de ruble pe lună (aproximativ 3.750 și 6.000 de dolari), de trei ori mai mult decât salariul mediu din Rusia. Uneori, în funcție de regiune, se adaugă prime de angajament și beneficii sociale pentru familia angajatului.

Potrivit datelor culese de ISW, batalioane cu o mărime teoretică de 400 de oameni sunt antrenate la Moscova, Perm, Nijni Novgorod, Orenburg, Kursk, Primorski Krai și în republicile Bașkortostan, Chuvashia, Cecenia și Tatarstan.

Pregătirea viitorilor soldați ar trebui să se încheie până la sfârșitul lunii august. Dacă toate regiunile își vor juca rolul, aceasta reprezintă o forță potențială de 34 000 de oameni. Rămâne o mare necunoscută: valoarea în luptă a acestor recruți.

author avatar
Tudor Borcea
189 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu tu covid, nu tu val de căldură, nu tu criză economică; parcă-i mai bine cu un teatru de operațiuni precum cel ucrainian.

  2. Pai Vladimir Vladimirovici ar trebui sa dea o solda de 26.000 de euro daca 25.000 de euro e dezertarea platita de Ucraina. Asa o sa castige.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger