AcasăȘTIRI EXTERNERusia pregătește vize pentru țările „neprietenoase” / Ce plan are Kremlinul

Rusia pregătește vize pentru țările „neprietenoase” / Ce plan are Kremlinul

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Moscova anunță cum va răspunde Putin la sancțiunile occidentale

Un proiect de decret prezidențial este în curs de desfășurare cu privire la măsurile de represalii în materie de vize împotriva „țărilor neprietenoase”, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Europenii, SUA, Australia și Noua Zeelandă au lansat numeroase măsuri împotriva personalităților ruse și direct împotriva puterii, inclusiv a președintelui Vladimir Putin, după învazia Rusiei în Ucraina.

„Brejnev nu a fost niciodată sancționat personal”

„În plus, se lucrează la un proiect de decret prezidențial privind măsurile de represalii în legătură cu vizele, în raport cu deciziile țărilor neprietenoase”, a declarat Lavrov la o ședință a Comisiei pentru cooperare internațională și sprijin pentru compatrioții din străinătate a partidului Rusia Unită, la putere.

„Acest document va introduce o serie de restricții la intrarea în Rusia”, a explicat Lavrov, potrivt Tass.

Anterior, fostul prim-ministru Dmitri Medvedev a considerat că climatul dintre Occident și Rusia este mai rău decât în ​​apogeul Războiului Rece: „Leonid Brejnev nu a fost niciodată sancționat personal”, a evocat Medvedev.

Șeful diplomației ruse se referă la „cei implicați în infracțiuni împotriva cetățenilor ruși din străinătate, cei care ne-au urmărit fără temei poporul. Și cei care au adoptat  decizii nefondate, care încalcă drepturile și interesele legale ale cetățenilor și organizațiilor rusești”. Categoriile sunt vagi și sugerează contrasancțiuni foarte largi, scrie RFI.

Între timp, intrarea în Rusia a fost simplificată pentru cetățenii țărilor terțe sau apatrizilor care se află în Ucraina, „pentru a preveni pericolul pentru viața și sănătatea lor”, a spus Lavrov.

author avatar
Tudor Borcea