AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Mesajul Rusiei pentru România. Ambasadorul Moscovei la București a...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Mesajul Rusiei pentru România. Ambasadorul Moscovei la București a răspuns la întrebarea dacă ne atacă Putin

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Mesajul Rusiei pentru România. Ambasadorul Moscovei la București a răspuns la întrebarea dacă ne atacă Putin

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a făcut o serie de precizări în fața temerilor unui eventual pericol în care s-ar afla țara noastră, vecin al Ucrainei, în contextul conflictului din această țară.

Câtă vreme forțele armate române sau NATO nu se implică în „războiul împotriva Rusiei”, România nu are de ce se teme în actualul context, a spus Kuzmin.

„Țara dumneavoastră nu este în pericol”

„În măsura în care forțele armate române sau NATO nu sunt implicate în războiul împotriva Rusiei, țara dumneavoastră nu este în pericol în calitate de vecin al Federației Ruse”, a declarat ambasadorul rus, într-un interviu pentru Financial Intelligence.

Kuzmin a mai spus că țara noastră este unul din vecinii Rusiei, cu care Moscova încearcă să mențină relații bune, dar aceste relații ar trebui construite „pe o bază solidă a respectului și beneficiului reciproc, precum și a reciprocității”.

Ucraina și „organizațiile pro-Hitler”

Valeri Kuzmin a făcut și precizări asupra „operațiunii militare speciale” desfășurată de Rusia:

„Asigurarea securității Republicilor Populare Lugansk și Donețk, care au suferit în ultimii opt ani din cauza agresiunii militare și a genocidului din partea regimului de la Kiev”.

„Demilitarizarea Ucrainei care a fost transformată de curând în bază militară a NATO și SUA care și-au declarat deschis intențiile ostile față de Rusia”.

„Denazificarea Ucrainei, unde asistăm la renașterea mișcării naționaliste radicale extreme care glorifică organizațiile colaboraționiste pro-Hitler din al Doilea Război Mondial și practicile lor criminale antiumane”.

Nu se vor tăia gazele

Totodată, Kuzmin a asigurat că nu există pericolul direct de întrerupere a furnizării de gaze către România pe ruta de sud (Turcia – Bulgaria).

„Deși unele mișcări nesăbuite ale conducerii UE de la Bruxelles („sancțiuni financiare cuprinzătoare”) sau comportamentul aventurier iresponsabil al bandelor naziste, care sunt numite batalioane naționale în Ucraina, reală și chiar cunoscută din experiența anterioară, practica autorităților ucrainene de a fura cu aroganță gazul ar putea aduce riscuri suplimentare aprovizionărilor pe teritoriul ucrainean”.

author avatar
Tudor Borcea