AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Marea Britanie cere desfășurarea trupelor pe flancul estic

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Marea Britanie cere desfășurarea trupelor pe flancul estic

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Marea Britanie cere desfășurarea trupelor pe flancul estic

Marea Britanie ia în calcul o desfășurare majoră a NATO, parte a unui plan de întărire a granițelor Europei, ca răspuns la mișcările de trupe ruse la granița cu Ucraina, a anunțat, sâmbătă, Guvernul de la Londra.

Londra a spus că orice incursiune a Rusiei în Ucraina va fi întâmpinată cu sancțiuni rapide și ar fi devastatoare pentru ambele părți.

Prim-ministrul Boris Johnson urmează să viziteze regiunea săptămâna viitoare și, de asemenea, va vorbi cu Vladimir Putin la telefon. „Am ordonat forțelor noastre armate să se pregătească de o desfășurare în Europa săptămâna viitoare, asigurându-ne că suntem capabili să ne sprijinim aliații din NATO”, a declarat premierul Boris Johnson într-un comunicat, potrivit Reuters.

Johnson ia în considerare cea mai mare ofertă posibilă pentru membrii pactului de apărare NATO din țările nordice și baltice, care ar dubla numărul de trupe și ar trimite arme defensive în Estonia, a spus biroul său.

Boris Johnson merge personal în Ucraina

„Acest pachet ar trimite un mesaj clar Kremlinului – nu vom tolera activitatea destabilizatoare și vom fi mereu alături de aliații noștri NATO în fața ostilității ruse”, a spus Johnson într-un comunicat.

Marea Britanie are în prezent 1.150 de soldaţi dislocaţi în Europa de Est, menționează AFP. Oficialii de la Londra vor finaliza detaliile ofertei la Bruxelles, săptămâna viitoare, în cursul unei reuniuni a şefilor militari din NATO.

După ce a fost criticat că nu a intervenit suficient în criza dintre Kiev și Moscova, premierul britanic și-a intensificat eforturile diplomatice. El se va întâlni cu omologii săi din NATO la începutul lunii viitoare. Pe de altă parte, ministrul britanic de externe și cel al apărării vor merge amândoi la Moscova pentru discuții cu omologii lor ruși în zilele următoare, în încercarea de a domoli tensiunile.

author avatar
Andreea Vlad