AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Lovitură de teatru: presedintele Zelenski, în audiență la Kremlin!...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Lovitură de teatru: presedintele Zelenski, în audiență la Kremlin! Ce condiție pune Putin ca să-l primească

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Lovitură de teatru: presedintele Zelenski, în audiență la Kremlin! Ce condiție pune Putin ca să-l primească

Rusia , președintele Vladimir Putin, sunt gata să-l primească pe președintele Volodimir Zelenski pentru a discuta despre normalizarea relațiilor cu Ucraina, a declarat vineri, 28 ianuarie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Dar dacă Zelenski intenționează să discute despre problemele Donbas, ar trebui să apeleze la Grupul de contact pentru soluționarea situației din sud-estul Ucrainei, a declarat Lavrov.

„La Moscova, Sankt-Petersburg, Soci, unde vrea”

„Președintele rus Vladimir Putin a spus: dacă Zelenski vrea să discute despre normalizarea relațiilor bilaterale, care sunt afectate de acțiunile unilaterale ale regimului său – iar noi, bineînțeles, am reacționat la aceste acțiuni – suntem pregătiți pentru asta, nicio problemă. Lăsați-l să vină la Moscova, Soci sau Sankt Petersburg, unde se va cădea de acord”, a spus Lavrov.

„Dar dacă dorește să discute despre Donbas, ar trebui să apeleze la Grupul de contact care prin decizia „formatului Normandia” ar trebui să examineze toate problemele de reglementare directă între Kiev și Donețk, Kiev și Lugansk”, a subliniat șeful diplomației ruse, scrie Tass.

Când Zelenski afirmă fără ambiguitate că nu dorește să discute cu reprezentanții Republicilor Populare Donețk și Lugansk „acest lucru este rău, dar este rău pentru criza intra-ucraineană”, a adăugat Lavrov.

„Să corecteze pașii pentru distrugerea Ucrainei”

„În ceea ce privesc relațiile noastre, dacă are ceva de spus și are înțelegere despre cum să corecteze acei pași pentru distrugerea Ucrainei care au fost inițiați de Kiev – de Zelenski și de predecesorii săi – suntem gata să luăm în considerare acest lucru. Președintele Putin a indicat clar asta”, a spus Serghei Lavrov.

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe nu a exclus ideea că există forțe care ar dori să provoace acțiuni militare în jurul Ucrainei.

Între timp, potrivit diplomatului rus, autoritățile ucrainene nu au control asupra „un număr enorm de militari” pe linia de angajament din Donbas. „Potrivit datelor occidentale, este vorba de 100.000 de oameni iar regimul de la Kiev nu controlează majoritatea acestor persoane înarmate”.

„O parte semnificativă a unităților aflate acolo sunt foste batalioane de voluntari, tipuri de batalioane de apărare teritorială și unități de rezistență populară”, a explicat diplomatul.

author avatar
Tudor Borcea