AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Lobby la Casa Albă pentru uraniul lui Putin!

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Lobby la Casa Albă pentru uraniul lui Putin!

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Lobby la Casa Albă pentru uraniul lui Putin!

Industria nucleară americană face lobby la Casa Albă pentru a permite importurilor de uraniu din Rusia să continue, în ciuda escaladării conflictului din Ucraina, aprovizionarea la preț mai scăzut cu acest combustibil fiind considerată cheia pentru menținerea prețurilor americane la electricitate scăzute.

Statele Unite depind pe Rusia și pe aliații săi Kazahstan și Uzbekistan pentru aproximativ jumătate din uraniul care alimentează centralele sale nucleare – aproximativ 22,8 milioane de livre (10,3 milioane de kg) în 2020 – care, la rândul lor, produc aproximativ 20% din energia electrică din SUA, potrivit US Energy Information Administration și World Nuclear Association.

Vânzările de uraniu, deasupra sancțiunilor

Washingtonul și aliații săi au impus o serie de sancțiuni Moscovei, în urma invaziei ruse în Ucraina, deși sancțiunile scutesc vânzările de uraniu și tranzacțiile financiare aferente.

National Energy Institute (NEI), un grup comercial al companiilor americane de producere a energiei nucleare, inclusiv Duke Energy Corp DUK.N și Exelon Corp EXC.O, face lobby la Casa Albă pentru a menține scutirea pentru importurile de uraniu din Rusia, au spus două surse familiarizate cu subiectul, scrie Reuters.

Lobby-ul NEI urmărește să se asigure că uraniul nu este prins în viitoarele sancțiuni legate de energie, mai ales pe măsură ce apelurile se intensifică pentru a sancționa vânzările de țiței rusești, au spus sursele.

SUA, dependentă de exportul Rusiei

„Industria (de energie nucleară din SUA) este pur și simplu dependentă de uraniul rusesc ieftin”, a spus una dintre surse, care a refuzat să fie numită, invocând sensibilitatea situației.

Duke și Exelon, două dintre cele mai mari utilități de profil din SUA, nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii. NEI, cu sediul în Washington, a spus că sprijină o diversitate de aprovizionare cu uraniu, inclusiv dezvoltarea de unități americane pentru producerea și procesarea combustibilului.

„În timp ce Rusia este un furnizor global important de combustibil nuclear comercial, utilitățile americane contractează cu o rețea mondială de companii și țări pentru nevoile lor de combustibil pentru a atenua riscurile de perturbare potențială”, a declarat Nima Ashkeboussi, directorul principal al NEI pentru siguranța combustibilului și radiațiilor.

Administrația Biden a spus că lucrează pentru a menține costurile energetice americane scăzute.

„Ascultăm toate întrebările din partea industriei și vom continua să facem acest lucru pe măsură ce luăm măsuri pentru a trage Rusia la răspundere”, a spus un oficial de la Casa Albă, întrebat despre lobby-ul privind uraniul.

Cel mai bun e cel mai ieftin

În prezent, în SUA nu există producție sau procesare de uraniu, deși mai multe companii au spus că ar dori să reia producția internă dacă pot semna contracte de furnizare pe termen lung cu producătorii de energie nucleară. Statele Texas și Wyoming au rezerve mari de uraniu.

Australia și Canada au, de asemenea, rezerve mari de uraniu și există o capacitate amplă de procesare în aceste țări și în Europa. Dar Rusia și sateliții săi sunt cei mai ieftini producători.

Putin, nașul Rosatom

Utilizarea uraniului rusesc de către industria nucleară din SUA este susceptibilă să ridice întrebări suplimentare despre unde și cum își procură țara materialele necesare pentru furnizarea de produse de înaltă tehnologie și de energie regenerabilă, o dependență pe care președintele Joe Biden a evidențiat-o săptămâna trecută ca o amenințare pentru securitatea țării.

Producția de uraniu a Rusiei este controlată de Rosatom, o companie de stat înființară de președintele rus Vladimir Putin în 2007. Compania este o sursă importantă de venituri pentru țară.

Fostul președinte american Donald Trump a propus în 2020 o rezervă strategică de uraniu, iar oficialii administrației Biden și-au exprimat sprijinul pentru idee.

author avatar
Tudor Borcea
549 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger