AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Kremlinul neagă orice tensiuni între armată și mercenarii grupului...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kremlinul neagă orice tensiuni între armată și mercenarii grupului Wagner

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kremlinul neagă orice tensiuni între armată și mercenarii grupului Wagner / Foto: printscreen

Rusia „îi recunoaște pe eroii care servesc în forțele armate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citându-i în mod special pe „cei din grupul paramilitar Wagner”.

Kremlinul a negat, luni, orice tensiuni între armata rusă și grupul paramilitar Wagner, ale cărui forțe apar din ce în ce mai concurente cu armata regulată în Ucraina, și cu care Kremlinul nega orice legătură înaintea „operațiunii speciale” în țara vecină.

„Rusia își recunoaște eroii”

„Acest conflict există doar în spațiul informațional”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rusia „trebuie să își recunoască și își recunoaște eroii. Recunoaște eroii care servesc în forțele armate (…) și pe cei care provin din grupul paramilitar Wagner”, a adăugat el. „Toți aceștia luptă pentru patria lor”.

Diviziunile dintre armata rusă și grupul Wagner, remarcate de mulți observatori, au ieșit în evidență săptămâna trecută în bătălia pentru orașul Soledar din estul Ucrainei. Șeful grupării Wagner, omul de afaceri Evgheni Prigojin, a afirmat în repetate rânduri că doar oamenii săi luptă împotriva forțelor ucrainene în oraș.

Iar atunci când Prigojin (supranumit și „bucătarul lui Putin”) a afirmat, miercuri, că a capturat Soledar, a fost contrazis rapid de Ministerul rus al Apărării, care a anunțat el însuși capturarea orașului, două zile mai târziu, lucru negat de Kiev, notează Le Figaro.

Ulterior, Evgheni Prigojin a publicat un mesaj în care i-a atacat, fără să-i numească, pe „cei care caută în mod constant să ne fure victoriile”. Într-o mișcare rară, Ministerul rus al Apărării a emis ulterior o declarație în care a lăudat „curajul” oamenilor lui Prigojin din Soledar.

„Produsul manipulării informațiilor”

Aceste aspecte au fost acoperite și comentate pe larg de bloggerii militari ruși, inclusiv de cei care susțin ofensiva împotriva Ucrainei, mulți dintre ei fiind critici cu privire la modul în care se desfășoară „operațiunea” lui Vladimir Putin.

informații privind tensiunile dintre armată și Wagner sunt „produsul manipulării informațiilor, care este făcută uneori de adversarii noștri și alteori de proprii noștri prieteni care acționează în așa fel încât nu avem nevoie de un inamic”, a declarat Dmitri Peskov, într-o critică voalată la adresa bloggerilor.

Grupul Wagner, fondat în 2014, a recrutat mii de deținuți pentru a lupta în Ucraina în schimbul unor pedepse reduse. Iar Evgheni Prigojin, cândva o figură discretă (având și o condamnare, în 1981, pentru tâlhărie, fraudă și proxenetism), a devenit un actor important în conflictul din Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea
238 afisari

3 COMENTARII

  1. Not getting a second term was always looking likely – the real question is WILL HE BE PROCECUTED – If he gets taken to court he will probably disappear or suicide himself when cameras are off

  2. Rusia o natiune de patroti care isi iubesc tara si presedintele PUTIN care este un erou si appreciat de miliarde de oameni pe planeta ,Respect si Victorie pentru Rusia impotriva diavolului NATO

Comments are closed.