AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul recunoaște că a pierdut orașul Soledar

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul recunoaște că a pierdut orașul Soledar

Armata ucraineană a recunoscut, miercuri, că a cedat orașul Soledar, din estul țării, rușilor, la două săptămâni după ce Moscova a anunțat că a cucerit orașul.

 

„După luni de lupte grele (…), forțele armate ucrainene au părăsit orașul Soledar pentru „a se retrage pe pozițiile pregătite”, a declarat purtătorul de cuvânt militar al zonei estice, Serghei Cerevati, care a refuzat însă să precizeze când a avut loc retragerea.

Trupele rusești au revendicat miercuri progrese în Bahmut, epicentrul conflictului din estul Ucrainei, unde au loc lupte în anumite părți ale orașului, potrivit unui oficial rus.

„Avans” al mercenarilor Wagner

„Ostilitățile continuă în Bahmut (…) Luptele au loc deja undeva la periferie și undeva în aceste cartiere care erau încă deținute de inamic destul de recent”, a declarat Denis Pușilin, șeful ocupației ruse în regiunea Donețk, citat de agențiile de presă ruse. Potrivit acestuia, trupele rusești, și în special mercenarii din grupul paramilitar Wagner, „avansează”

Bahmut, care avea o populație de 70.000 de locuitori înainte de conflict, a fost atacat în repetate rânduri de trupele rusești începând din vară, dar până în prezent acestea nu au reușit să străpungă apărarea ucraineană. Orașul, care a fost distrus în mare parte și a cărui importanță strategică este contestată de experți, a devenit scena unor pierderi grele de ambele părți în ultimele luni.

Pușilin a declarat că avansul revendicat de Rusia la începutul lunii ianuarie în orașul Soledar, situat mai la nord, „a jucat un rol cheie” în actualele progrese din Bahmut.

Capturarea acestui oraș „a blocat rutele de aprovizionare ale inamicului și, în parte, a adus sub control operațional zone” din care ucrainenii loveau pozițiile rusești, a continuat el.

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marți seară, prin intermediul serviciului său de presă, că „scopul capturării orașului Bahmut este de a distruge armata ucraineană din vecinătatea orașului și de a împiedica orice acțiune ofensivă în toate direcțiile”. „Toate unitățile pregătite de luptă ale forțelor armate ucrainene sunt trimise la Bahmut, iar grupul Wagner le distruge, deschizând oportunități operaționale în alte direcții” ale frontului, a spus el.

Statul Major General ucrainean a confirmat în raportul său zilnic de miercuri atacurile rusești în și în jurul orașului Bahmut. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul în SUA, „forțele rusești au realizat câștiguri teritoriale marginale în Bahmut”. De asemenea, a luat act de rapoartele privind o ofensivă rusă în curs de desfășurare în Vugledar, mai la sud.

author avatar
Tudor Borcea