AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul negociază pentru rachete cu rază lungă de acțiune

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul negociază pentru rachete cu rază lungă de acțiune

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul negociază pentru rachete cu rază lungă de acțiune / Foto: Facebook

Kievul poartă negocieri intense cu aliații săi pentru a obține rachete cu rază lungă de acțiune pe care autoritățile ucrainene le consideră necesare pentru a împiedica Rusia să distrugă orașele țării, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

 

Ucraina a obținut tancuri de la susținătorii occidentali și caută avioane de vânătoare pentru a respinge forțele rusești și pro-ruse care avansează încet de-a lungul liniei frontului.

„Negocierile avansează în ritm accelerat”

„Pentru a reduce drastic arma cheie a armatei ruse – artileria, pe care o folosesc astăzi pe linia frontului – avem nevoie de rachete care să le distrugă depozitele”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, pentru postul de televiziune ucrainean Freedom.

El a adăugat că în Crimeea ocupată de Rusia existau peste 100 de depozite de artilerie. „Prin urmare, în primul rând, negocierile sunt deja în curs de desfășurare. În al doilea rând, negocierile avansează într-un ritm accelerat”, a spus el, fără a da alte detalii.

Vorbind într-o înregistrare video, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina încearcă să prevină noi atacuri rusești asupra zonelor urbane și a civililor ucraineni.

„Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune (…) pentru a-l priva pe ocupant de posibilitatea de a-și plasa lansatoarele de rachete departe de linia frontului și de a distruge orașele ucrainene”, a declarat Zelenski.

Kievul vrea să obțină rachete ATACMS de fabricație americană, cu o rază de acțiune de 297 km. Washingtonul a refuzat până în prezent să furnizeze acest tip de armament.

author avatar
Tudor Borcea