AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul folosește tehnologie SUA de recunoaște facială

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul folosește tehnologie SUA de recunoaște facială

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul folosește tehnologie SUA de recunoaște facială

Ministerul ucrainean al Apărării a început sâmbătă să folosească tehnologia de recunoaștere facială a companiei americane Clearview AI, care s-a oferit să descopere atacatorii ruși, să combată dezinformarea și să identifice morții.

Ucraina primește acces gratuit la puternicul motor de căutare Clearview AI pentru chipuri, permițând autorităților să verifice persoanele de interes la punctele de control, printre alte utilizări, a declarat Lee Wolosky, consilier al Clearview și fost diplomat sub președinții americani Barack Obama și Joe Biden.

Planurile au început să se formeze după ce Rusia a invadat Ucraina și șefa executivului Clearview, Hoan Ton-That, a trimis o scrisoare la Kiev, oferind asistență, scrie CNBC.

Două miliarde de imagini la dispoziție

Clearview a spus că nu a oferit tehnologia Rusiei, care numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune specială”. Clearview a declarat că are la dispoziție peste 2 miliarde de imagini de la serviciul rus de social media VKontakte, dintr-o bază de date de peste 10 miliarde de fotografii în total.

Acea bază de date poate ajuta Ucraina să identifice morții mai ușor decât prin amprente digitale și funcționează chiar dacă există leziuni faciale, a scris Ton-That.

Tehnologia Clearview ar putea fi folosită pentru a reuni refugiații separați de familiile lor, pentru a identifica agenți ruși și pentru a ajuta guvernul să dezmintă postările false pe rețelele sociale, legate de război.

Scopul exact pentru care Ministerul Apărării al Ucrainei folosește tehnologia este neclar, a spus Ton-That. Se așteaptă ca alte părți ale guvernului ucrainean să implementeze Clearview în zilele următoare, au spus  și Wolosky.

O companie controversată

Ton-That a spus că Clearview nu ar trebui să fie niciodată folosit ca unică sursă de identificare și că nu ar dori ca tehnologia să fie utilizată în încălcarea Convențiilor de la Geneva, care au creat standarde legale pentru tratamentul umanitar în timpul războiului.

Clearview, care își vinde tehnologia în principal forțelor de ordine din SUA, luptă cu procese în Statele Unite, fiind acuzată că încalcă drepturile de confidențialitate prin preluarea de imagini de pe web.

Clearview susține că colectarea de date este similară cu modul în care funcționează căutarea Google. Totuși, mai multe țări, inclusiv Marea Britanie și Australia, au considerat practicile sale ilegale.

author avatar
Tudor Borcea
461 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger