AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul a calculat valoarea pagubelor produse de bombardamentele Rusiei!...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul a calculat valoarea pagubelor produse de bombardamentele Rusiei! Cifra este URIAȘĂ!

Guvernul ucrainean a estimat, luni, la peste 500 de miliarde de euro pierderile economice cauzate de războiul cu Rusia, a anunțat ministrul Economiei, Iulia Sviridenko.

Ministrul a calculat la „564,9 miliarde de dolari” (515,8 miliarde de euro la cursul actual) „impactul direct al distrugerii” de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

„Ucraina va cere Rusiei despăgubiri”

La aceasta se adaugă „efectele indirecte ale lupte” asupra economiei, în special legate de explozia șomajului, scăderea bruscă a consumului gospodăriilor sau scăderea veniturilor încasate de stat.

La nivelul infrastructurii, însă, pierderile sunt cele mai importante, a indicat Iulia Sviridenko, cu „aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse, precum și zeci de gări, aeroporturi”. Pagubele se ridică la 108,5. miliarde de euro, scrie France 24.

Zece milioane de metri pătrați de locuințe și 200.000 de mașini au fost distruse

Iulia Sviridenko, de asemenea vicepremier, a estimat și scăderea PIB la 102 miliarde de euro în 2022, adică o contracție estimată la peste 55% a economiei față de 2021.

Bugetul de stat riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit ministrului Economiei, o scădere de aproape 90% față de bugetul anual planificat.

Ucraina va cere despăgubiri financiare de la agresor”, a adăugat ministrul, „fie prin hotărâri judecătorești, fie prin transferarea către stat a bunurilor rusești înghețate în Ucraina

author avatar
Tudor Borcea