AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul aduce conflictul acasă la ruși / Crimeea devine...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul aduce conflictul acasă la ruși / Crimeea devine noua miză

Trei milioane de oameni, alungaţi de la casele lor? Kievul se pregăteşte de evacuarea populaţiei

În timp ce Rusia își continuă invazia totală în Ucraina, simte tot mai mult efectele războiului în interiorul propriilor granițe și în zonele pe care le-a anexat ilegal de la fosta sa republică în 2014.

În cea mai recentă serie de evenimente, un oficial rus a declarat că un depozit de muniție din regiunea Belgorod a luat foc joi și au fost raportate explozii la o bază militară rusă și un atac cu drone pe podul Kerci din Crimeea ocupată.

Conflictul intră într-o nouă fază

 

Dacă toate sau chiar unele dintre aceste evenimente se dovedesc a fi opera forțelor ucrainene sau a partizanilor care simpatizează cu lupta lor împotriva Moscovei, acesta este un alt semnal că noua fază a războiului vechi de șase luni este în plină desfășurare.

În timp ce rețelele de socializare s-au postat cu videoclipuri care pretindeau că au arătat un incendiu masiv la un depozit de muniții din orașul rus Belgorod joi, guvernatorul regiunii respective a recunoscut că într-adevăr a avut loc un incendiu și că locuitorii locali au fost evacuați ca urmare.

„Un depozit de muniții a luat foc în apropiere de satul Timonovo, districtul urban Valuysky”, a declarat Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram. „Potrivit ultimelor rapoarte, nu s-au înregistrat victime”. Locuitorii din satele Timonovo și Soloti au fost evacuați, a precizat el.

Ucraina: „Fumatul ucide”

Gladkov nu a oferit nicio explicație cu privire la cauzele care au declanșat incendiul, care este cel mai recent dintr-o serie de incendii și explozii misterioase care au zguduit depozitele de muniție rusești în interiorul granițelor sale și în Crimeea. Multe altele au avut loc, de asemenea, în zonele din Ucraina pe care Rusia le-a ocupat.

Dincolo de câteva tweet-uri timide și batjocoritoare, Ucraina nu a recunoscut oficial niciun rol în incendiul de la Belgorod.

Or cele mai recente rapoarte despre exploziile din Crimeea, unde, la aproximativ 400 de mile sud-vest de Belgorod, au apărut joi rapoarte neconfirmate despre explozii în apropierea unei baze militare din Belbek și despre o posibilă doborâre a unei drone în apropierea podului din strâmtoarea Kerci pe care un consilier cheie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat miercuri că ar trebui să fie distrus sau bombardat.

Dronă ucraineană doborâtă lângă podul Crimeei

Cel puțin patru explozii au lovit o zonă din apropierea Belbek, o importantă bază aeriană militară rusă la nord de Sevastopol, a relatat joi Reuters, citând trei surse locale, în timp ce un oficial pro-Moscova a declarat că nu au existat pagube la bază.

„Sistemele de apărare aeriană au doborât un vehicul aerian fără pilot în zona aerodromului Belbek din Sevastopol, a declarat guvernatorul Mihail Razvozhaev”, potrivit agenției ruse de știri TASS. „Nu s-au înregistrat victime”.

Oficialii ruși susțin că o altă dronă a fost doborâtă în apropierea podului Kerci, la aproximativ 160 de mile spre est. „Un vehicul aerian fără pilot la bord a fost doborât în regiunea Kerci, a declarat Vladimir Rogov, membru al consiliului principal al administrației militaro-civile din regiunea Zaporojie, pe canalul său Telegram”, a relatat TASS.

Sistemele locale de apărare aeriană au distrus drona și „nu există niciun pericol pentru oraș și pentru podul Crimeii, potrivit unui consilier al șefului Crimeii”.

Joi seară, sirenele de alarmă aeriană au răsunat la Kiev, rușii efectuând lovituri de represalii după atacurile ucrainene.

Din ce în ce mai mult, acel podul din strâmtoarea Kerci devine un punct central de interes pentru Ucraina și de îngrijorare pentru Rusia. Ce anume cauzează aceste incidente, precum și atacurile anterioare asupra instalațiilor rusești din Crimeea din ultimele nouă zile, rămâne neclar.

Rusia a confirmat informațiile din presă privind exploziile din 16 august la depozitul de muniții de la Geankoi și la baza aeriană Saki, cea din urmă distrugând numeroase aeronave, la 9 august. Cu toate acestea, Rusia a pus primele pe seama sabotajului, iar cea de-a doua pe seama detonării accidentale a muniției, fără a preciza că a fost atacată.

În timp ce Ucraina s-a limitat în mod oficial cu declarațiile în legătură cu incidentele, oficialii săi militari au declarat sub anonimat pentru diverse instituții media că atacurile au fost rezultatul unor „unități de elită”.

Spre deosebire de Crimeea, unde exploziile au avut loc la aproximativ 150 de mile de liniile de front, Belgorod se află la doar aproximativ 25 de mile de granița cu Ucraina și în raza de acțiune a sistemelor de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142, sau HIMARS, și a sistemelor de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270 furnizate Ucrainei.

Pe parcursul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu atacuri în interiorul Rusiei . Au fost efectuate asupra unei game largi de ținte, inclusiv o instalație de depozitare a muniției, o bază aeriană și ceea ce părea a fi un raid îndrăzneț al elicopterelor de atac ucrainene Mi-24 Hind în aprilie, care au trecut la mică parte peste granița cu Rusia și au lovit un depozit de petrol din Belgorod.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru The War Zone în luna iunie, șeful Batalionului Shaman, o unitate de elită a forțelor speciale ucrainene, a refuzat să ofere detalii despre locațiile specifice ale acestor misiuni clandestine. Dar a lăsat să se înțeleagă că atacul din aprilie asupra Belgorodului a fost un semn al lucrurilor care vor urma.

Kievul aduce războiul acasă la ruși

Având în vedere lipsa de informații specifice și verificabile despre ceea ce s-a întâmplat în spatele liniilor de front ale Rusiei, speculațiile au curs la nesfârșit cu privire la ceea ce a fost folosit în aceste atacuri, mergând de la drone mai mici, operate la nivel local și înarmate, la raiduri de sabotaj în cadrul operațiunilor speciale, precum cele efectuate de Batalionul Șaman, până la posibilitatea ca Ucraina să-și fi pregătit în secret propriul sistem de rachete balistice.

Forțele ucrainene, sau cele loiale Ucrainei, au folosit drone de mici dimensiuni într-un atac de profil în Crimeea împotriva cartierului general al Flotei Mării Negre.

Pe măsură ce frustrările Rusiei cresc din cauza opririi avansului trupelor sale, a pierderilor tot mai mari de personal și de echipamente, a atacurilor tot mai numeroase din spatele liniilor sale și a apropierii zilei independenței Ucrainei, 24 august, represalii majore ar putea fi la ordinea zilei. În același timp, este foarte puțin probabil ca Ucraina să oprească ceea ce par a fi încercări din ce în ce mai reușite de a aduce războiul acasă, în Rusia.

author avatar
Tudor Borcea
435 afisari

1 COMENTARIU

  1. Stirea e suficient de veche asa ca puteati sa completati ca i-au arestat pe complotistii ucrainieni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger