AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Negocieri de pace în Belarus. Kievul cere retragerea trupelor...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Negocieri de pace în Belarus. Kievul cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei (VIDEO)

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kievul și Moscova încep negocieri în Belarus. Cum se poate schimba soarta conflictului (VIDEO)

Delegația ucraineană a ajuns, luni, în Belarus, la Gomel, aproape de granița cu Ucraina, pentru a participa la negocierile de pace care urmează să aibă loc. Kievul cere o încetare „imediată” a focului și retragerea forțelor ruse din țară. Moscova vrea să găsească „un acord” pentru a pune capăt conflictului.

UPDATE ORA 15.26. Secretarul american de Stat Antony Blinken a anunțat  suspendarea completă a operațiunilor la ambasada SUA din Belarus. El a mai spus că diplomații americani din Rusia au fost autorizați de către Departamentul de Stat să părăsească țara, doar personalul esențial rămânând la post. Ambasada SUA la Moscova i-a sfătuit anterior pe cetățenii americani să părăsească „imediat” Rusia

UPDATE ORA 15.17. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a informat că Kievul cere retragerea tuturor trupelor Rusiei de pe teritoriul Ucrainei, inclusiv cele din Crimeea și din regiunea Donbas.

UPDATE ORA 13.28. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Stoltenberg a spus că țările din Alianță vor ajuta Kievul cu armament terestru, între care și arme anti-tanc, și aerian, sprijin fianciar și umanitar.

UPDATE ORA 13.19. Miliardarul Roman Abramovici, la cererea Ucrainei, se află în Belarus, asistând la negocierile dintre Rusia și Ucraina, ca parte a unui efort de a pune capăt războiului în curs, scrie The Jerusalem Post.

Abramovici a fost rugat de ucraineni să ajute la facilitarea discuțiilor și a călătorit în Belarus pentru a participa la discuții.  Ambasadorul Ucrainei în Israel, Yevgen Kornichuk, nu a comentat în mod specific implicarea lui Abramovici în discuții, dar a spus că „apreciem pe oricine poate ajuta, dacă are suficientă influență”.

 

Discuțiile ar trebui să înceapă în jurul orei 12:00, ora Moscovei, informat șeful delegației ruse, Vladimir Medinski.

Delegația lui Zelenski a aterizat cu două elicoptere

Din delegația ucraineană fac parte, printre alții,  ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, și un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak.

Pentru Kiev, problema cheie a negocierilor este realizarea imediată a încetării focului și a retragerii trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, a anunțat biroul președintelui Zelenski.

Delegația ucraineană a venit cu două elicoptere, potrivit agenției ruse Ria Novosti.

Luni dimineață, Ministerul de Externe din Belarus a publicat o fotografie a sălii pentru negocieri, anunțând că locul este pregătit.

Discuțiile erau de așteptat inițial să aibă loc sâmbătă, dar ucrainenii au refuzat să trimită o echipă din cauza dezacordurilor cu privire la locație și termenii preliminari, a spus Kievul.

Oficialii ucraineni au susținut că este nepotrivit să se poarte discuții în Belarus, deoarece trupele ruse folosesc teritoriul său pentru a organiza atacuri împotriva Ucrainei. Minsk a negat că forțele sale ar fi participat la operațiunea rusă.

author avatar
Tudor Borcea
585 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger