AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Johnson, discuţie la telefon cu Putin. Apar primele semne...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Johnson, discuţie la telefon cu Putin. Apar primele semne de pace?

Boris JohnsonPrima reacţie a Rusiei după ce Boris Johnson a anunţat că demisionează

Președintele Rusiei Vladimir Putin și premierul Marii Britanii Boris Johnson au avut, miercuri, 2 februarie, o convorbire telefonică, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii cu privire la problema garanțiilor de securitate și la situația din jurul Ucrainei.

„A avut loc un schimb de opinii destul de detaliat în contextul crizei din interiorul Ucrainei și al situației privind acordarea de garanții pe termen lung stabilite din punct de vedere legal pentru securitatea Federației Ruse”, se arată în comunicatul de presă.

Cei doi oficiali au convenit miercuri asupra necesităţii de a ajunge la o soluţionare „paşnică” a crizei ucrainene, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street după convorbirea telefonică. Boris Johnson i-a transmis lui Putin că orice incursiune a Rusiei în țara vecină ar fi „greșeală tragică”.

Conform Londrei, cei doi lideri au fost de acord că „escaladarea tensiunilor nu este în interesul nimănui”. Premierul britanic spune că a subliniat importanța dialogului și diplomației, dar și necesitatea includerii Ucrainei în negocieri.

Rusia susține că NATO nu ține cont de garanțiile ei de securitate

De cealaltă parte, Kremlinul a susținut însă, că „Ucraina sabotează constant înțelegerile de la Minsk”. Potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin, Putin a evocat „lipsa de voinţă a NATO de a răspunde în mod adecvat la preocupările legitime ale Rusiei” cu privire la securitatea sa.

„S-a remarcat lipsa de voință a NATO de a răspunde în mod adecvat preocupărilor întemeiate ale Rusiei, ascunzându-se în același timp în spatele referințelor la așa-numita politică de „uși deschise” a Alianței, care contrazice principiul fundamental al indivizibilității securității”, se arată în comunicatul Kremlinului.

Convorbirea telefonică dintre Vladimir Putin și Boris Johnson trebuia să aibă loc luni, 31 ianuarie, dar partea britanică a cerut să fie amânată – motivul a fost publicarea în Marea Britanie a unui raport despre întrunirile nocturne care au avut loc la reședința guvernului pe Downing Street în timpul restricțiilor.

author avatar
Andreea Vlad
491 afisari

2 COMENTARII

  1. păi nu au zis ruşii că diplomația britanică nu e bună de nimic, ce mai discută degeaba, toată şandramaua, problema şi beleaua e in Ucraina – retragerea rusilor din Crimeea şi Donbass, retragerea trupelor de la graniţă din Rusia şi Belarus şi vseo, e pace, mir!

    nu am auzit să ai exerciţii militare la graniţă şi încă taman cât să înconjori Ucraina – asta e porsteala ruşilor pe ochii noştri

    atâta timp cât au deja luni de zile de când stau comasaţi acolo – e clar că Putin nu vrea pace, dar aşteaptă să vadă ce îi iese mai bine. Să ocupe tot estul Ucrainei, doar Donbass-ul, doar Kievul pt a schimba conducerea –- cam asta e toată povestea, plus conducta de gaz care merge spre prietenii lor germani

  2. Putin este un jucator de sah. Face o miscare si asteapta.
    Saptamana asta bombardiere rusesti s-au apropiate de spatiu aerian britanic de 2 ori, cauzand alarma aeriana in Anglia.
    Dupa care Johnson suna la Putin, probabil cu glas mai scazut si mai domol

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger