AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Israelul se teme de furia Rusiei. Blochează vânzarea programului...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Israelul se teme de furia Rusiei. Blochează vânzarea programului de spionaj Pegasus către Kiev

ucraineiRĂZBOI ÎN UCRAINA. Israelul se teme de furia Rusiei. Blochează vânzarea programului de spionaj Pegasus către Kiev

Israelul a oprit vânzarea programului de spionaj Pegasus Ucrainei de teamă că tranzacția va atrage furia Rusiei, informează The Guardian, care citează persoane familiarizate cu chestiunea în cauză.

Dezvăluirea, ce vine în urma unei investigații comune a jurnaliștilor de la The Guardian și Washington Post, oferă o nouă perspectivă asupra modului în care relația Israelului cu Rusia a compromis uneori capacitățile ofensive ale Ucrainei și asupra contrastului dintre prioritățile Statelor Unite și cele ale Israelului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat poziția Israelului de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Acesta a spus într-un discurs adresat membrilor parlamentului israelian că Israelul va trebui să ofere un răspuns care să explice decizia de a nu oferi arme Ucrainei și de a nu impune sancțiuni împotriva Rusiei.

Persoane ce dețin informații pe această temă au spus că încă din 2019 oficialii ucraineni au făcut lobby în Israel pentru a încerca să îi convingă să le ofere licența pentru programul de spionaj Pegasus.

Controverse în jurul proiectului Pegasus

Aceste eforturi au fost de prisos, iar grupul NSO, care este reglementat de Ministerul Apărării al Israelului, nu a avut dreptul să vândă Ucrainei tehnologia pe care compania a dezvoltat-o.

Când este utilizat cu succes, Pegasus poate fi folosit pentru a pătrunde în sistemul de operare al telefonului. Odată „spart” aparatul, pot fi interceptate conversațiile telefonice, se pot citi mesajele și pot fi accesate pozele din memoria telefonului.

Rapoarte dezvăluite recent în presă, care au inclus și o investigație jurnalistică numită Proiectul Pegasus, s-au concentrat asupra modului în care programul de spionaj a fost folosit de clienții guvernamentali ai NSO pentru a urmări jurnaliști din toată lumea și persoane care lucrează în domeniul apărării drepturilor omului.

Analiza a arătat și cum vânzarea tehnologiei către țări precum Ungaria, Polonia sau Arabia Saudită a fost în concordanță cu politica externă a Israelului.

author avatar
Andreea Vlad
925 afisari

4 COMENTARII

  1. Păi ăla nu-i program de spionat? PE CINE SĂ SPIONEZE?
    Pe cetățenii ucrainieni? Că pe mujoici e mai greu. Greu de tot!
    Hopaaaaa…. Și noi ar trebui să-i plângem pe ciolovecii haștgaiști portocalii maidanezi??????????????????????????????????

  2. intelegem ca fiecare virus/troian e legat de fiecare imei de telefon,
    s-au calicit prea mult izraelienii….

  3. Sigla astuia cu care e mereu in foto nso ii legitimeaza apartrnenta la grupul cum zice al cui, soros??!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger