AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Israel ia în calcul ajutorul militar pentru Kiev /...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Israel ia în calcul ajutorul militar pentru Kiev / Anunțul lui Benjamin Netanyahu

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Israel ia în calcul ajutorul militar pentru Kiev / Anunțul lui Benjamin Netanyahu / Foto: Facebook

Premierul israelian Benyamin Netanyahu a declarat, miercuri, că țara sa ia în considerare un ajutor militar pentru Ucraina, oferindu-se totodată să medieze în conflictul dintre Kiev și Moscova.

„Ei bine, cu siguranță analizez acest lucru”, a declarat premierul într-un interviu acordat postului american de televiziune CNN, întrebat dacă Israelul intenționează să ofere Ucrainei un ajutor, cum ar fi sistemul său de apărare antiaeriană Domul de Fier.

Mediator, „dacă beligeranții și SUA o cer”

Benyamin Netanyahu s-a abținut până acum să ia o poziție fermă în privința Ucrainei, preocupat să nu irite Rusia, care controlează spațiul aerian al Siriei, vecină cu Israel, și care închide de obicei ochii la operațiunile statului evreu împotriva Iranului.

El a confirmat că SUA a transferat în Ucraina muniție de artilerie care fusese stocată anterior în Israel și a lăsat să se înțeleagă că statul evreu acționează de partea sa pentru a împiedica producția de arme de către Iran pentru Rusia.

„Statele Unite tocmai au luat o mare cantitate de muniție de la Israel și au trecut-o în Ucraina. Israelul acționează, de asemenea, sincer, în moduri pe care nu le voi detalia aici, împotriva producției de arme ale Iranului care este folosită împotriva Ucrainei”, a declarat premierul. Oficialii ucraineni și occidentali acuză Iranul că a furnizat drone Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina, ceea ce Teheranul neagă.

Netanyahu a declarat că i s-a cerut să joace un rol de mediator după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, dar că nu a acceptat oferta pentru că se afla în opoziție la acea vreme.

El a adăugat că este gata să intervină ca mediator dacă părțile beligerante și Statele Unite i-o cer. „Sunt de suficient de mult timp aici ca să știu că trebuie să existe un moment potrivit și circumstanțele potrivite. Dacă există, cu siguranță voi lua în considerare acest lucru”, a spus el, scrie Le Figaro.

Comentariile vin după o vizită în Orientul Mijlociu a secretarului de stat american Antony Blinken, care a făcut apel la calm după o izbucnire a violențelor între Israel și palestinieni și a încurajat Israelul să sprijine Ucraina.

Predecesorul lui Netanyahu, Naftali Bennett, a făcut o vizită surpriză la Moscova, în martie, pentru a media cu Vladimir Putin. El a transmis mesajele lui Putin președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a reușit să organizeze negocieri directe.

author avatar
Tudor Borcea