AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin poate lansa atacul nuclear în 10 minute. Submarinele,...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin poate lansa atacul nuclear în 10 minute. Submarinele, bombardierele și lansatoarele de rachete, gata de atac!

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin poate lansa atacul nuclear în 10 minute. Submarine, bombardiere și lansatoare de rachete așteaptă ordinul Kremlinului

Ordinul dat de președintelui rus Vladimir Putin, duminică, de a pune forțele nucleare ale Rusiei în stare de alertă maximă face parte dintr-un model de escaladare a tensiunilor după atacul său asupra Ucrainei, au declarat experții occidentali. Dar această mișcare este probabil o nouă cacealma foarte periculoasă.

Puterile occidentale, inclusiv SUA și NATO, au protestat după ce Putin a declarat, într-un discurs televizat, că „forțele de descurajare” nucleare ale țării au fost plasate „într-un mod special de luptă”.

Atacurile pot fi lansate în zece minute

ONU a calificat ideea folosirii armelor nucleare „de neconceput”, în timp ce guvernul Ucrainei a spus că a văzut această mișcare ca pe o tentativă de intimidare.

La fel ca în NATO, o parte din armele nucleare rusești sunt în pregătire constantă și „pot fi lansate în 10 minute”, a declarat Marc Finaud, expert în proliferare nucleară la Centrul pentru Politică de Securitate de la Geneva, scrie The Moscow Times.

„Fie ogivele sunt deja montate pe rachete, fie bombele sunt deja la bordul bombardierelor și submarinelor”, a explicat el.

Într-un articol pentru Bulletin of the Atomic Scientists, experții Hans Kristensen și Matt Korda au scris că Rusia menține aproape 1.600 de focoase desfășurate.

„Deoarece forțele strategice ruse sunt mereu în alertă, adevărata întrebare este dacă Putin a desfășurat mai multe submarine sau a înarmat bombardiere”, a scris Kristensen pe Twitter, duminică.

De ce o creștere a nivelul de alertă?

Majoritatea analiștilor au sugerat că fluturarea opțiunii nucleare este o mișcare disperată rezultată din eșecurile militare ale Rusiei în atacurile din Ucraina.

„Rusia este frustrată în fața rezistenței ucrainene”, a spus David Khalfa de la Fundația Jean Jaures din Paris, un think-tank de stânga.

Mai degrabă decât o victorie rapidă cu atacuri blindate care revendică zone de teritoriu, Moscova se confruntă acum cu „război de gherilă urbană, cu o probabilitate mare de victime în rândul soldaților ruși”, a adăugat el.

Eliot A. Cohen de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington a spus că comandanții ruși se așteptau la o campanie mai ușoară.

„Faptul că nu au superioritate aeriană de patru zile după invazie, este destul de relevant”, a spus el. „Începi să vezi slăbiciunile de pe câmpul de luptă… faptul că nu au reușit să ocupe un oraș și să mențină poziții, asta îți spune ceva”.

De ce amenință public Putin?

Având în vedere ajutoarele occidentale care ajung în Ucraina și sancțiunile economice care se abat asupra Rusiei și a elitelor sale, declarația publică a lui Putin ar putea fi o încercare de a-și diviza inamicii.

 Liderul rus „este jucător care-și asumă riscuri”, a spus Cohen. „Ceea ce încearcă el să facă este și un atac psihologic”. Khalfa a fost de acord că „latura psihologică a lucrurilor este vitală”, Putin „dorind să descurajeze Occidentul să meargă mai departe cu sancțiuni economice”.

„Toată lumea se raliază în spatele drapelului ucrainean și Putin vrea să facă o fractură între guvernele alianței (NATO) și opinia publică din țările occidentale”, a spus el.

Dar Khalfa a mai amintit că „în opinia tuturor celor care l-au întâlnit pe Putin, el este izolat, blocat într-o logică paranoică… strategia lui este imposibil de citit”.

Renunțarea la doctrina rusă?

Amenințarea nucleară a lui Putin este cu atât mai surprinzătoare cu cât se îndepărtează de doctrina rusă de descurajare nucleară. În 2020, Putin a aprobat „principii de bază” cu patru cazuri în care Moscova ar putea folosi arme nucleare.

Este cazul atunci când rachetele balistice sunt trase asupra teritoriului Rusiei sau al aliaților, când un inamic folosește arme nucleare, un atac asupra unui sit rusesc de arme nucleare sau un atac care amenința existența statului rus.

Nici unul dintre aceste criterii nu a fost îndeplinit în conflictul actual din Ucraina. Mai mult, Rusia s-a alăturat celorlalți patru membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU în ianuarie, semnând un document în care afirmă că „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”.

Ultima salvă verbală a lui Putin arată „ambiguitatea, poate chiar ipocrizia, a acestui tip de declarații”, a spus Finaud. „Dacă ar fi să aplicăm doctrina (a declarației comune) ar fi un efort masiv de dezarmare. În timp ce vedem că s-a făcut relativ puțin în această direcție”.

Deocamdată, „există încă un risc foarte mare de derapaj sau interpretare greșită” sau chiar de manipulare deliberată care ar putea declanșa un schimb de lovituri nucleare, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea
516 afisari

2 COMENTARII

  1. iobagule ia si fa-ti cv-ul. in maxim o luna va desfiinteaza nen-tu putin departamentul de minciunele si ramai pe drumuri puiule :))). macar ai 3 gaini in curte si 2 ari de cucuruz sa treci anul? muhaha!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger