AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Herson a căzut în mâinile rușilor, la Harkov, sediul...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Herson a căzut în mâinile rușilor, la Harkov, sediul SBU a fost pus la pământ! / Ofensivă totală în Ziua 7 – VIDEO

hersonRĂZBOI ÎN UCRAINA. Herson a căzut în mâinile rușilor / Primarul, mesaj curajos către invadatori: „Voi păstra orașul”

Armata rusă a cucerit orașul Herson, potrivit CNN. Și BBC citează oficiali locali ucraineni care afirmă că oraşul Herson a căzut în mâinile forţelor ruse.

Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată vehicule militare rusești la un sens giratoriu din nordul Hersonului. Capturile de ecran de la camera web arată vehicule militare rusești parcate în Piața Svobody din centrul orașului Kherson. (foto AICI). CNN precizează că autenticitatea imaginilor a fost verificată. (vezi AICI imaginea).

UPDATE 13.39 Rusia vorbește despre Al Treilea Război Mondial. Mesajul lui Lavrov pentru lumea întreagă: „Va fi nuclear și va fi devastator!” Citiți mai multe AICI.

UPDATE 13.32 Hackeri Anonymous și afiliați au revendicat mai multe atacuri cibernetice care au paralizat mai multe site-uri web oficiale rusești, inclusiv cel al Agenției Federale Spațiale a Rusiei, Roscosmos.

Aceste atacuri constau într-un „denial of service” (DDOS), care face site-urile vizate inaccesibile. Citiți mai multe AICI.


UPDATE 11.34 Industria nucleară americană face lobby la Casa Albă pentru a permite importurilor de uraniu din Rusia să continue, în ciuda escaladării conflictului din Ucraina, aprovizionarea la preț mai scăzut cu acest combustibil fiind considerată cheia pentru menținerea prețurilor americane la electricitate scăzute. Citiți mai multe AICI.


UPDATE 10.43 Ucraina primește ajutor. 70 de japonezi, gata să declare război Rusiei!

70 de bărbați japonezi – inclusiv 50 de foști membri ai Forțelor de Autoapărare ale Japoniei și doi veterani ai Legiunii Străine Franceze – au aplicat, până marți, pentru a fi voluntari în apărarea Ucrainei, potrivit ziarului Mainichi Shimbun care citează o companie din Tokyo care se ocupă de voluntari. Citiți mai multe AICI.


UPDATE 10.29. A doua rundă de negocieri între delegațiile ruse și ucrainene este programată pentru 2 martie, a scris marți publicația ucraineană Zerkalo Nedeli, potrivit TASS. Asta după ce discuțiile de luni nu au dus la rezultate concrete. Locația este ținută secretă, iar partea ucraineană nu a confirmat, încă, prezența la întâlnire.


UPDATE 10.15. Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, confirmă informațiile vehiculate pe rețelele de socializare și anunță faptul că rușii au preluat controlul asupra orașului Herson, din Ucraina.


UPDATE 10.06. În ziua în care Rusia a declanșat invazia, Republica Moldova și Ucraina au participat la un test de independență energetică prin care s-au deconectat de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus. Acum, cele două state speră ca testul, care ar fi trebuit să dureze doar trei zile, să devină permanent și ca UE să le permită să se alăture rețelei sincronizate a Europei continentale, scrie Politico.


UPDATE 10.04. Vladimir Putin a transmis când ar putea pune capăt războiului pornit împotriva Ucrainei. Potrivit liderului rus, singura soluție este ca guvernul de la Kiev să recunoască independența republicilor Donețk și Luhansk. În plus, Kievul trebuie să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea, să se angajeze că nu va deține arme nucleare și să se demilitarizeze complet.


UPDATE 9.36. Ofensivă totală asupra orașului Harkov. Clădirea departamentului regional de poliție din Harkov a fost bombardată de ruși. Sediul SBU, dar și alte clădiri administrative din oraș au fost ocupate. Rușii s-au dezlănțuit și asupra cartierelor rezidențiale și asta chiar de la primele ore ale dimineții de miercuri, 2 martie. Citește mai multe AICI.


UPDATE 9.15. Autoritățile americane au anunţat că interzic zborurile ruseşti în spaţiul aerian american, urmând măsuri similare luate de Uniunea Europeană şi Canada după invazia Rusiei în Ucraina vecină, informează Reuters. Citiți mai multe AICI


UPDATE 8.50. Președintele american Joe Biden a transmis însă că SUA nu vor interveni armat în Ucraina.

„SĂ FIU CLAR – FORȚELE NOASTRE NU SUNT ANGAJATE ȘI NU SE VOR ANGAJA ÎN CONFLICTUL CU FORȚELE RUSE ÎN UCRAINA.” – JOE BIDEN

În schimb, a spus liderul de la Casa Albă, trupele americane au fost dislocate în Europa nu pentru a lupta în Ucraina, „ci pentru a-și apăra aliații NATO în cazul în care Putin decide să continue să se deplaseze spre vest”. Citiți mai multe AICI.


UPDATE 8.36 Gigantul petrolier american ExxonMobil a anunțat marți că se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia și nu va mai investi în această țară, urmând exemplul multor competitori internaționali după invazia Ucrainei.
În numele unui consorțiu care cuprinde filiale ale companiei ruse Rosneft, o companie indiană și o companie japoneză, ExxonMobil este parte implicată, din 1995, în proiectul Sahalin-1, unde deține o participație de 30 %. Citiți mai multe AICI

UPDATE Cele mai mari trei grupuri de transport maritim de containere din lume au anunțat marți că suspendă livrările neesențiale către Rusia, sporind izolarea economică a țării în urma unei serii de sancțiuni din partea Occidentului.

Gigantul danez de transport maritim Maersk, compania elvețiană MSC și compania franceză CMA CGM au anunțat că nu vor mai primi rezervări pentru mărfuri din Rusia și suspendă majoritatea livrărilor, după invazia Ucrainei de către Moscova. Citiți mai multe AICI.

_________________________________________

În aceeaşi piaţă se află şi clădirea administraţiei regionale din Herson.

Marți, vehicule militare rusești fuseseră văzute în partea de est a orașului, după zile de bombardamente și lupte intense.

Primarul din Herson, mesaj către ruși

Totodată, primarul din Herson Igor Kolykhaiev a postat un mesaj pe Facebook în care afirma că oraşul este atacat şi spunea că imobile rezidenţiale şi alte edificii ard.

„Noi nu suntem militari! Dar voi păstra oraşul şi funcţionarea lui cât timp voi putea”, a scris el. „Dacă soldaţii ruşi şi conducătorii lor mă aud, le cer: plecaţi din oraşul nostru, nu mai bombardaţi civilii. Aţi luat deja tot ce voiaţi. Inclusiv vieţi”, a adăugat primarul.

Zilele trecute, explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei, şi se credea că ar veni dinspre aeroport. Imagini din satelit arătau un convoi de tancuri şi blindate pe 64 de kilometri care se îndrepta spre Kiev, potrivit BBC.

author avatar
Andreea Vlad