AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Henry Kissinger: „Este timpul pentru o pace negociată” /...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Henry Kissinger: „Este timpul pentru o pace negociată” / „Dezmembrarea Rusiei ar declanșa haosul nuclear”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Henry Kissinger: „Este timpul pentru o pace negociată” / „Dezmembrarea Rusiei ar declanșa haosul nuclear” / Foto: Facebook

Veteranul politicii externe a SUA, fostul secretar de Stat Henry Kissinger, a estimat că este timpul pentru încetarea războiului din Ucraina, printr-o pace negociată, pentru a reduce riscul unui nou conflict mondial, adăugând că visele de dezmembrare a Rusiei ar putea declanșa haosul nuclear.

Henry Kissinger, un arhitect al politicii Războiului Rece față de Uniunea Sovietică în calitate de secretar de Stat în timpul președinților republicani Richard Nixon și Gerald Ford, s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de când acesta a devenit președinte în 2000.

Ucraina trebuie legată de NATO

„Se apropie momentul de a construi pe baza schimbărilor strategice care au fost deja realizate și de a le integra într-o nouă structură în vederea realizării păcii prin negociere”, a scris Henry Kissinger în revista The Spectator.

„Un proces de pace ar trebui să lege Ucraina de NATO, indiferent de formulare. Alternativa neutralității nu mai are sens”, a scris Kissinger într-un articol intitulat „Cum să evităm un alt război mondial”, informează Reuters.

Kissinger a declarat că în luna mai a propus o încetare a focului în cadrul căreia Rusia s-ar retrage pe linia frontului înainte de invazia din februarie, dar Crimeea ar face obiectul unor „negocieri”.

Dizolvarea Rusiei ar provoca dezastru

Fostul ministru de Externe a sugerat, de asemenea, că, dacă se dovedește imposibil să se revină la status quo-ul stabilit în 2014, referendumurile supravegheate la nivel internațional în teritoriile revendicate de Rusia ar putea fi o opțiune, avertizând că dorințele de a face Rusia „neputincioasă” sau chiar de a căuta dizolvarea Rusiei ar putea dezlănțui haosul.

„Dizolvarea Rusiei sau distrugerea capacității sale de politică strategică ar putea transforma teritoriul său care cuprinde 11 fuse orare într-un vid contestat”, a spus el.

„Societățile sale concurente ar putea decide să își rezolve disputele prin violență. Alte țări ar putea căuta să își extindă pretențiile prin forță. Toate aceste pericole ar fi agravate de prezența a mii de arme nucleare care fac din Rusia una dintre cele mai mari două puteri nucleare din lume”, a scris el.

author avatar
Tudor Borcea