AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Grupul Wagner anunță cucerirea orașului strategic Soledar / Controlul...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Grupul Wagner anunță cucerirea orașului strategic Soledar / Controlul a sute de kilometri de tuneluri

razboiRĂZBOI ÎN UCRAINA. Grupul Wagner anunță cucerirea orașului stretegic Soledar / Controlul a sute de kilometri de tuneluri

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner a declarat, marți, că grupul paramilitar rus a preluat controlul asupra orașului Soledar din estul Ucrainei, au relatat agențiile oficiale de presă ruse, adăugând că luptele continuă.

UPDATE 11.51. Armata ucraineană a negat afirmațiile lui Prigojin, asigurând că orașul Soledar „a fost, este și va fi întotdeauna ucrainean”. Nu este „adevărat” că Prigojin se află în interiorul minelor de sare Soledar, a declarat armata ucraineană. Armata rusă nu a avut niciun comentariu imediat cu privire la declarația șefului grupului Wagner. Mulți analiști consideră că există o competiție acerbă între grupul Wagner și armata rusă.

„Nu trebuie să ne grăbim. Să așteptăm declarațiile oficiale”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, dar a precizat că există o „dinamică pozitivă în progresul” forțelor rusești.

Agenția rusă de știri de stat RIA Novosti a publicat o altă fotografie cu Evgheni Prigojin alături de luptători înarmați, precizând că a fost făcută în minele de sare din Soledar.

Nici un alt organ de presă sau autoritate militară nu a confirmat încă această afirmație.„Wagner a preluat controlul asupra întregului teritoriu al orașului Soledar”, a declarat Evgheni Prigojin, citat de presa oficială rusă. „Numărul prizonierilor va fi anunțat mâine”, a adăugat el, fără a da alte detalii.

Lupte crâncene între ucraineni și mercenarii Wagner

Acest anunț vine după ce Kievul a declarat în cursul zilei că trupele ucrainene au rezistat cu succes ofensivei sporite a Rusiei. Ucraina nu a reacționat încă la declarațiile lui Prigojin.

În prima parte a serii, înainte de revendicarea miliției ruse, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus chiar „un omagiu special luptătorilor brigăzii a 46-a aeromobile separate pentru curajul și fermitatea cu care au apărat Soledar”, informează BFMTV.

Aceeași brigadă ucraineană ar fi în mare dificultate pe front, potrivit mărturiei unui soldat pentru americană CNN. Sunt atât de mulți morți încât nimeni nu i-ar număra într-o situație „critică și dificilă”.

În estul Ucrainei, în inima regiunii Donețk și la aproximativ zece kilometri de Bahmut, orașul Soledar este de câteva zile scena unor lupte crâncene între armata ucraineană și mercenarii grupului Wagner, susținuți de separatiștii pro-ruși.

De ce acest oraș modest, care avea aproximativ 10 000 de locuitori înainte de începerea ofensivei rusești în februarie, este acum una dintre principalele ținte militare ale Rusiei în războiul din Ucraina?

Cucerirea regiunii Donețk

„Este evident că există o importanță strategică în acest asalt asupra orașului Soledar”, spune Sim Tack, analist militar specializat în conflicte armate și politică de apărare. „În est, întreaga regiune Lugansk se află sub control rusesc, dar în regiunea Donețk, marile orașe Sloviansk și Kramatorsk sunt încă ucrainene”.

Prin urmare, cucerirea orașului Soledar face parte dintr-o operațiune mai amplă de preluare a controlului asupra regiunii Donețk.  Această regiune, pe care separatiștii pro-ruși încearcă să o cucerească din 2014, este unul dintre cele patru teritorii din estul Ucrainei anexate de Rusia în septembrie anul trecut, în urma unor referendumuri nerecunoscute de Kiev și de aliații săi occidentali.

Pentru Moscova, preluarea controlului asupra orașului Soledar ar trebui să atingă mai multe obiective. În primul rând, trebuie să își consolideze pozițiile din apropiere de Bahmut, care este o țintă principală.

Liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, Denis Pușilin, a declarat marți la televiziunea rusă că controlul asupra orașului Soledar ar crea „perspective bune” pentru preluarea controlului asupra orașului Bahmut, precum și pentru un nou asalt asupra orașului Siversk, situat mai la nord.

Capturarea orașului Soledar ar putea permite efectiv trupelor rusești să ajungă la Bakmut, potrivit Ministerului britanic al Apărării. „Este probabil ca presiunea Rusiei spre Soledar să aibă ca scop încercuirea Bahmut dinspre nord și întreruperea liniilor de comunicații ucrainene”, afirmă serviciile de informații militare britanice.

„Preluarea controlului asupra orașului Soledar deschide ușa către Bahmut”, este de acord analistul militar Sim Tack, adăugând că „din punct de vedere geografic, Bahmut deschide ușa către orașele mai mari Sloviansk și Kramatorsk”, mai la vest. Scopul este cucerirea de către Rusia a întregii regiuni Donețk.

Controlul a kilometri de tuneluri

În prima linie a asaltului asupra orașului Soledar, compania de mercenari Wagner și-a manifestat clar interesul pentru micul oraș: o parte a luptelor vizează controlul intrării într-o veche mină de sare și a kilometrilor de tuneluri subterane. Cucerirea orașului înseamnă că trebuie să pună mâna pe cei aproximativ 200 de kilometri de tuneluri, care se întind în toată regiunea Bahmout și care ar putea adăposti trupe sau echipamente.

„Nu este prima dată când se folosește o astfel de strategie”, spune Sim Tack. „Nu trebuie decât să ne uităm la Siria, unde utilizarea tunelurilor a fost folosită frecvent”.

Ascunderea echipamentelor și a oamenilor nu este singura funcție a acestor celebre tuneluri. Minele din Soledar trec pe sub linia frontului și ar putea fi folosite de trupele rusești pentru a se „infiltra în spatele liniilor inamice”, potrivit serviciilor de informații militare britanice.

O altă explicație a obsesiei rusești față de orașul Soledar este legată, potrivit think tank-ului american Institute for the Study of War (ISW), de ambițiile personale ale fondatorului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Potrivit ISW, dar și agenției de presă Reuters, care citează o sursă de la Casa Albă, Prigojin are în vedere exploatarea financiară a resurselor naturale ucrainene din jurul orașului Bahmut.

Zăcămintele de gips, argilă și cretă, dar mai ales de sare din Soledar, ale cărei rezerve sunt estimate la 2.000 de ani, ar putea „explica în parte determinarea îndelungată și costisitoare a lui Evgheni Prigojin de a stabili controlul asupra zonei”, potrivit ISW.

Război de comunicare

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie 2022, puternica armată a Moscovei a suferit o serie de înfrângeri în fața forțelor ucrainene, susținute de SUA și de aliații săi europeni. Conflictul s-a transformat într-un război de uzură în care Rusia acumulează eșecuri.

De partea ucraineană, apărarea orașului Soledar are un interes operațional: să câștige timp. „Datorită rezistenței soldaților noștri de acolo, din Soledar, am câștigat timp suplimentar și am păstrat forțe pentru Ucraina”, a declarat luni seara Zelenski, adăugând: „Totul este complet distrus (…) Întregul teritoriu din Soledar este acoperit de cadavrele invadatorilor și poartă cicatricele exploziilor. Iată cum arată nebunia”.

Pentru că Moscova caută o victorie cu orice preț, chiar dacă aceasta lasă un gust amar. În Soledar, Rusia a desfășurat un număr mare de unități formate din cele mai bune rezerve ale grupului Wagner, efectuând asalt după asalt pentru a câștiga orașul, prin uzură.

„Este evident că rușii vor prezenta bătălia de la Soledar ca pe o mare victorie”, spune Sim Tack. „Dar, de fapt, acest tip de ofensive sunt foarte costisitoare în termeni de echipamente distruse și pierderi de combatanți, așa cum a fost cazul bătăliei de la Popasna”, un oraș din regiunea Lugansk, la est de Soledar, cucerit în mai de forțele ruse, unde echipamentul acestora a fost „distrus în totalitate”, spune expertul.

„Am văzut deja cum Rusia a fost nevoită să-și revizuiască obiectivele, ca atunci când a pierdut regiunile Herson și Harkov”, spune Sim Tack, referindu-se la retragerea rusă din aproape întreaga regiune Harkov din nord-estul țării în septembrie și la recucerirea orașului Herson – singura capitală regională care a căzut în mâinile rușilor – de către forțele ucrainene în noiembrie anul trecut. „Adevărul este că Moscova este încurcată într-un război terestru care necesită timp, în care frigul nu ajută și în care progresele sunt foarte lente”.

author avatar
Tudor Borcea
658 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger