AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Giganții Toyota și Volskwagen își suspendă activitățile în Rusia....

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Giganții Toyota și Volskwagen își suspendă activitățile în Rusia. Mercedes lovește armata lui Putin

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Giganții Toyota și Volskwagen își suspendă activitățile în Rusia. Mercedes lovește armata lui Putin

Cele mai mari grupuri auto din lume, Toyota și Volkswagen, au anunțat că vor suspenda producția în Rusia, din cauza repercusiunilor războiului din Ucraina, iar alți producători japonezi și germani își opresc sau își limitează la rândul lor activitățile locale.

Toyota își va opri producția „ până la noi ordine”, începând de vineri, 4 februarie, precum și importurile sale pentru piața rusă, invocând „tulburări în lanțul de aprovizionare” legate de conflictul ruso-ucrainean.

Uzine închise, efect de domino

Uzina Toyota din Sankt-Petersburg a produs anul trecut 80.000 de vehicule, în principal pentru piața locală, și are „aproximativ 2.600 de angajați”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Toyota, ale cărei vânzări în Rusia sunt marginale la nivelul întregului grup, scrie Le Figaro.

Volkswagen „va opri exporturile către Rusia cu efect imediat”, care au reprezentat 220.000 de unități în 2020 și 2,4% din vânzări, a spus un purtător de cuvânt, în timp ce livrările către dealeri au fost deja oprite.

De asemenea, producătorul german va închide „până la noi ordine” cele două uzine din Kaluga și Nijni Novgorod, care au aproximativ 4.000 de angajați. Aceștia vor fi plătiți în condiții de șomaj parțial.

Volkswagen a fost deja nevoită să oprească temporar producția la mai multe locații din Germania din cauza lipsei de aprovizionare de la furnizorii din Ucraina.

Mercedes lovește armata rusă

Compatrioții BMW și Mercedes-Benz au anunțat marți și miercuri încetarea exporturilor și a producției locale. Cel mai mare producător de camioane din lume, Daimler Truck, și-a încheiat și colaborarea cu producătorul rus de automobile Kamaz, care aprovizionează și armata rusă.

Alți producători auto japonezi precum Suzuki, Honda și Mazda – care operează o societate mixtă în Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, cu producătorul auto local Sollers – au suspendat sau redus operațiunile în țară, unde prezența lor este însă limitată.

Nissan, care are o fabrică în Sankt-Petersburg (care a produs 45.000 de vehicule în 2021), a declarat joi că își va continua producția locală pentru moment înainte de a preciza că se așteaptă în curând la „opriri și întreruperi”.

Nissan, aliatul Renault, și-a suspendat deja exporturile către Rusia. În ceea ce privește Mitsubishi Motors, care operează o fabrică în apropiere de Moscova cu gigantul franco-italiano-american Stellantis, nu exclude să-și suspende producția și vânzările în Rusia, unde a vândut anul trecut 21.000 de vehicule.

author avatar
Tudor Borcea